Храна

Пилешката кожа помага во намалување на крвниот притисок и лошиот холестерол?

Фото: депозитар / Нитроб

Ова може да биде најголемото изненадување од новите студии, со оглед на претпоставката дека може да му наштети на срцето.

Но, како и авокадото,со кое исто така се препорачува да бидеме претпазливи, пилешката кожа содржи незаситени масти кои се добри за срцето.

Тие помагаат во намалувањето на високиот крвен притисок и лошиот холестерол, а исто така ги регулираат хормоните, пишува часописот„Прашање на Вкусот“.

Нема разлика во калории

Порција пилешко со кожа има само 50 калории повеќе од порција со отстранета кожа. Затоа, нема причина да ја избегнувате поради стравувањата дека ќе внесте премногу калории или дека ќе се здебелите.

Ароматична е

Месото со кожа не мора да го посолувате за да има подобар вкус. Ова е добра работа, затоа што е важно да се избегне консумирање премногу сол, што има негативен ефект врз здравјето.

Спречува апсорпција на маслото

Кога готвите пилешко на висока температура, може да апсорбира многу масло. Кожата тука е како бариера, односно целото масло останува во кожата, така што месото не го апсорбира.

Меѓутоа, ако избегнувате да јадете пилешка кожа, извадете го од месото само во тавата, не пред да го печете или готвите.

Забелешка:

Треба да себиде умерен, и да не се јаде во големи количини и секојдневно. Пилешката кожа содржи повеќе омега-6 киселини од омега-3 масни киселини, што може да биде причина за воспаление во организмот

Related posts

Leave a Comment