Македонија

18 години од најголемата и најжестоката битка во 2001 година: Битката за Радуша!

 

18 август 2019 година, Скопје, Македонија – Денес се навршуваат 18 години од најголемата и најжестоката битка во 2001 година: Битката за Радуша!

70 полицајци и граничари во херојска борба на 20 метри, гради в гради, со поголема непријателска формација од територијата на Косово, го спасија Скопје и Македонија од хуманитарна катастрофа. Вреди да се спомене нивното јунаштво, затоа што битката за Радуша го смени текот на војната во Македонија.

Прво 35, па после 75 полицајци и граничари го бранеа реонот околу Радуша во нерамна битка со 700 припадници на Косовскиот заштитен корпус кои упаднаа од Косово, и стотина локални терористи на ОНА со цел да го заземат изворот Рашче и да предизвикаат хуманитарна катастрофа во главниот град на Македонија.

Тоа сценарио веќе го видовме со затворањето на вентилите на Липковската брана со цел предизвикување хуманитарна катастрофа за Кумановчани, пиеја вода по системот капка по капка од цистерни од други градови на Македонија. Ги затвораа и каптажите за вода за пиење во македонските села во тетовскиот регион, да предизвикаат иселување поради недостиг на вода за пиење што е геноцид и злосторство против човештвото.

Битката за Радуша за спас на Рашче, траела непрестано повеќе од 20 часа, без јадење и спиење на затекнатите полицајци и граничари кои ги бранеа територијалниот интегритет и суверенитетот на Македонија. Полицајците биле препуштени сами на себе со денови да издржат во борба со качачките банди. Колку било драматично кажуваат само радиоврските, каде опкружените 35 бранители иронично благодарат на “помошта“, старешините во Скопје да “подготват 35 погреба“.

По наредба на врховниот командат на Вооружените сили на Македонија, Борис Трајковски, генералот на воздухопловните сили на Македонија Ѕвонко Стојановски точно во 17.20 часот издава команда за полетување на познатите “дваесетичетворки“ на АРМ во правец на Радуша. Содејствувал и еден “сухој“, комплетно борбено вооружен. Тогаш врисоците на македонските полицајци и граничари, според службените радиостаници се претвориле во радост и во победнички восклици.

Покрај аероподдршката, веднаш се вклучила и артилеријата на АРМ од правец на караулата Чашка, засилена од повеќецевни ракетни фрлачи. Дури тогаш, по силната поддршка на АРМ, полициската специјална единица успеала да се пробие до станицата и да ги извлече ранетите и преживеаните. Загубите кај терористите бил огромни, се претпоставуав дека се убиени од 150 до 500 терористи од Косово и од Македонија.

Благодарност до јунаците и вечен спомен за херојството за спас на Македонија – како се сака и како се брани татковината!

На сликата дел од борците на Радуша, 2001 година за незаборав…

Related posts

1 comment

Канализација 19/08/2019 at 18:00

Беше нешто што се случи и за жал, УШТЕ ЕДНАШ, потфрли поранешниот (џомити) Македонец. Џабе мавање во градите и глумење некаков херој. Испомокани беа сите тогаш, и испомокани останаа – ниту комуњарите, ниту лажните патриоти ВМРО-овци, па ниту обичниото безсвесено и безумено нешто, одбегнуваат да кажат дека тоа беше војна и наместо тоа велат “конфликт”, за разлика од шиптараната која гордо истакнува дека тоа беше нивна борба за човечки права. Еееејјј дрва, дрвосани, молчите к’о спосрани уште од тогаш а државата ви ја нападна едниа дргите ви направија велеиздаја. И вие пак ништо!!!
Да не се маткам, едноставно е, погледнете што се случи тогаш и што сѐ се случи до сега. Уште седите спосрани к’о говна додека ви направија сѐ што е назапомнето во историјата на човештвото. Алоооо ненормални, затоа ве обезличија и фрлија на буниште, затоа штоне сте дел од човештвото!
Жално е како тогаш ги измамија на луѓето и ги втурнаа во погуба.
Ниту тогаш, па ниту после, никој, потполно никој немаше мадиња да му закачи олово барем на еден од гадните изроди.
Така е кога опсѕојувате во канализација и сте ненормални нешта без ниту една мозочна клетка.
Ете, обратите како вистински Македонец пишува на својот чист мајчин јазик. Не како вие што а не можите да кажите без да употребите некој англиски збор. Итн. итн. итн. …

Reply

Leave a Comment