Свет

Лавров: Средбата меѓу Путин и Зеленски сега би била контрапродуктивна

Лавров: Средбата меѓу Путин и Зеленски сега би била контрапродуктивна

 

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денеска изјави дека актуелната средба меѓу претседателите на Русија и Украина, Владимир Путин и Владимир Зеленски, ќе биде контрапродуктивна и дека преговорите ќе станат неопходни кога ќе има „јасност за сите прашања од интерес на Русија“.

„Преговорите се во тек. Тие ќе бидат обновени буквално денеска-утре во Истанбул, на средба по серијата видео-конференции. И ние сме заинтересирани овие преговори да бидат крунисани со резултати. Резултат кој ќе ги постигне нашите основни цели“, рече Лавров.

Лавров на новинарите им рече дека Русија не е ставена во изолација. „Што се однесува до изолацијата, нема изолација. Оние кои ментално и идеолошки се помириле со неизбежноста на диктатурата зборуваат за изолација. „Западните диктатури на светската сцена“, рече Лавров, истакнувајќи дека Русија има многу партнери во Африка, Латинска Америка и Југоисточна Азија.

Коментирајќи ги наводите дека министерот за одбрана Сергеј Шојгу има здравствени проблеми, рече дека се работи за „идиотизам“ што го шират тајните служби на Украина и руските неолиберали во странство. Сите се живи, сите се здрави, работат“, рече Лавров, додавајќи дека Шојгу во моментов не е волен за медиумски настап.

Related posts

Leave a Comment