Свет

23 ГОДИНИ ОД БОМБАРДИРАЊЕТО НА КИНЕСКАТА АМБАСАДА И СМРТТА НА ТРОЈЦАТА КИНЕСКИ НОВИНАРИ: ИСПРАТЕНА ОСТРА ПОРАКА ДО НАТО

23 ГОДИНИ ОД БОМБАРСУВАЊЕТО НА ЗГРАДАТА НА КИНЕСКАТА АМБАСАДА И СМРТТА НА ТРОЈЦАТА КИНЕСКИ НОВИНАРИ Лигиен испрати остра порака до НАТО

На 7 мај 1999 година, зградата на Амбасадата на Народна Република Кина во СР Југославија беше бомбардирана.Во таа прилика загинаа тројца кинески новинари, а повеќе од 20 луѓе беа повредени.

По повод сеќавањето на бомбардирањето, портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи, Жао Лиџијан, на денешната прес-конференција рече дека кинескиот народ никогаш нема да го заборави овој варварски чин на НАТО и дека никогаш нема да дозволи да се случи ваква трагедија. повторно.

НАТО се нарекува себеси одбранбена организација, но оваа организација всушност многупати го прекршила меѓународното право, несовесно водела војни против суверени држави, го поткопа светскиот и регионалниот мир и доведе до смрт и раселување на голем број невини цивили.

НАТО слепо тежи кон апсолутна безбедност. „По Студената војна, со пет последователни обиди да се прошири кон исток, не само што не успеа да ја направи Европа побезбедна, туку се засади семето на конфликтот меѓу Русија и Украина, што доведе до нова војна на европскиот континент. – истакна Лиџијан.

Жао Лиџијан рече дека Студената војна одамна е завршена, а заедничката аспирација на луѓето ширум светот е мир, соработка и унапредување на развојот.

НАТО, предводен од Соединетите држави, треба целосно да го напушти менталитетот на Студената војна, да престане да поттикнува конфронтација меѓу блоковите и да не создава тензии во Европа, азиско-пацифичкиот регион, па дури и во светот. САД и НАТО треба да преземат практични активности и да направат нешто за светскиот мир, стабилност и развој, посочи Жао Лиџијан.

Related posts

Leave a Comment