Свет

4 руски бомбардери и 2 борбени авиони пресретнати kaj брегот на САД: НОРАД

 

Најмалку четири руски бомбардери и двај борбени авиони беа пресретнати од Северно-американската воздушна команда за одбрана (НОРАД) на брегот на Алјаска.

Според НОРАД , руските авиони влегле во зоната за идентификација на воздушната одбрана на Аљаска кога биле пресретнати, но тие останале во меѓународниот воздушен простор – и не влегле во американскиот или канадскиот воздушен простор, според официјални лица на НОРАД.

“Два од руските бомбардери беа пресретнати од два Ф-22ки, а втората група бомбардери  Су-35 беше пресретната подоцна од два дополнителни Ф-22”, изјави преставник на НОРАД.

Тој изјави  дека мисијата за пресретнување Е-3 “обезбеди целосен надзор”.

“Ловците на НОРАД ги пресретнаа руските бомбардери .  два Ту-95ки беа пресретнати со два Ф-22; втората група од 2x Ту-95 + 2x Су-35 била пресретната подоцна од уште два Ф-22; NORAD E-3 обезбеди целосен надзор. 

Пресретнувањата се случија во услови на тензии меѓу Русија и САД. Руското Министерство за одбрана минатата недела објави дека нивните воздухопловни сили пресретнале десетина авиони на НАТО долж западната граница на Русија.

Related posts

Leave a Comment