Свет

694 милитанти го напуштија Азовстал и се предадоа

Во текот на изминатите 24 часа, уште 694 милитанти ја напуштија територијата на фабриката Азовстал во Мариупол и се предадоа. Меѓу нив – 29 ранети. Ова пред новинарите на дневниот брифинг го соопшти официјалниот претставник на Министерството за одбрана Игор Конашенков.

Вкупно, од 16 мај, 959 милитанти се предале, од кои 80 се ранети, 51 затвореник биле однесени во болницата во Новоазовск ДНР на стационарно лекување.

На 16 мај, за време на преговорите со претставници на украинската војска, беше постигнат договор за отстранување на ранетите од Азовстал, соопшти руското Министерство за одбрана. Во областа Азовстал беше воведен прекин на огнот и беше отворен хуманитарен коридор. Според него, ранетите украински војници се доставени во медицинска установа во Новоазовск во ДНР за да им се пружи сета потребна помош.

Related posts

Leave a Comment