Свет

American Conservative: Бајден ја губи својата прокси војна со Русија во Украина

А.С.: Бајден ја губи својата прокси војна со Русија во Украина

Џо Бајден ја губи својата прокси војна со Русија во Украина, а неговиот омилен коњ, НАТО, е на последните нозе, вели пензионираниот армиски полковник на САД Даглас Мек Грегор. Како што пишува во статија за The American Conservative, единственото нешто што паѓа побрзо од рејтингот на Бајден се економиите на САД и Европа, кои поради антируските санкции се пред вистински армагедон.

Гај Јулиј Цезар Германикус, попознат како Калигула, владеел со Рим од 37 до 41 н.е. За тоа време ја расфрлал државната каса, се прогласил за бог, го седнал својот сакан коњ меѓу сенаторите и, велат, сакал дури и да го обожи. Помалку од четири години подоцна, Калигула бил соборен, па Римјаните и легионерите не морале да се поклонуваат на мртов коњ. Сепак, според пензионираниот полковник на американската армија, владин функционер, писател Даглас Мек Грегор, денес Американците и Европејците се многу помалку среќни: решени да стават крај на нивната прокси војна со Русија, Бајден ја губи битката за Украина, а неговиот омилен коњ, НАТО, е на последниот здив. И единственото нешто што паѓа побрзо од рејтингот на Бајден се американската и европската економија.
Како што истакнува Мек Грегор во статија за The American Conservative, проблемот на НАТО е што економските тешкотии поради антируските санкции на Бајден и се закануваат на Европа со економски Армагедон. Кога европските фјучерси на обврзници и акции паѓаат, а еврото веќе падна под доларот, тоа не е добро, но кога Париз ќе ги исклучи познатите ноќни светла за да заштеди енергија, тоа е сигурен знак дека работите одат од лошо на полошо.
Дополнително, пишува авторот на статијата, сите членки на НАТО разбираат дека колку подолго се одолговлекува конфликтот, толку е поголема веројатноста дека непријателствата ќе се прошират во источноевропските земји на алијансата. Европејците отсекогаш беа загрижени за жестокоста со која Бајден брза да се спротивстави на Русија во Украина, но сега сфатија дека судирот со руската воена машина не само што е можен, туку и сè поверојатен. И далеку од сигурно е дека силите на алијансата ќе бидат вовлечени во конфликт со Москва.
„ Украинците обучени и опремени од НАТО храбро се бореа со поддршка во клучните области како што е разузнавањето, но сепак не успеаја да се справат со огнената моќ и одлучноста на руските сили, кои издржаа 150 дена  борби без престан во област со големина на Сент Луис. Мисури, до Филаделфија, Пенсилванија. Сомнително е дека копнените сили на САД и НАТО ќе се справат со оваа задача толку вешто како Русите “, пишува Даглас Мек Грегор.
Тој забележува дека Американците и Европејците веќе почнуваат да се лутат на нивните плашливи и глупави политички лидери, бидејќи само политичките слогани нема да ве одведат далеку.

„ Глобалистичкиот режим во САД и Европа не е вечен. На крајот на краиштата, борбената способност е поважна од лојалноста кон елитата која обожава мртви коњи “, заклучува авторот на The American Conservative. 

 

Related posts

Leave a Comment