Category : Историја

ДуховностЗанимливостиИсторија

Словените, директни потомци на големиот Род на Асите ( Да’Аријци, Ха’Аријци, Расени, Свјаторуси)

Админ
Тешко е да се најде човек во Македонија, но и во другите земји каде што живеат Словени, кој не би бил заинтересиран за историјата на...
Историја

Легендата за проклетството на Темпларите и клетвата на Жак Де Моле – 1314 година.

Админ
Со векови се ширеа гласини дека Големиот мајстор на клада пред смртта ги проколнал оние што го укинале Темпларскиот ред.    Францускиот крал Филип IV....
Историја

ДАРДАН ВЕНЕТСКИ: ЗОШТО СЕ КРИЕ КНИГАТА “ЧУДАТА НА СВЕТИ ДИМИТРИЈА СОЛУНСКИ”

Админ
Како најголем доказ за наводно доселување на Словени од задкарпатските мочуришта се нуди книгата “Чудата на Св.Димитрија Солунски”, во која се зборува за опсадите на...
Историја

Најмоќниот говор во историјата: Александар Македонски до неблагодарните Македонци, проклетство кое трае до ден денес!

Админ
  Најмоќниот говор во историјата кој некој некогаш го одржал. Александар Македонски во 324 година п.н.е во местото Опис кај денешен Багдад, им се обраќа...
ИсторијаСвет

КОИ СЕ „БАНДЕРОВЦИТЕ“: Украински нацисти, припадници на галициската дивизија, чија бруталност ги шокираше Германците

Админ
Во Украина со години се создава култ на националистичкиот лидер Степан Бандера. Тој дури доби улици во 34 украински градови, вклучувајќи го и Киев, човек...
Историја

МАУРО ОРБИНИ ВО КНИГАТА, КРАЛСТВОТО НА СЛОВЕНИТЕ: БЛАГОДАРНОСТ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ КОН СЛОВЕНИТЕ МАКЕДОНЦИТЕ ОТСЕКОГАШ БИЛЕ ТУКА

Админ
Во разговорот со господинот Борис Вишински, ни беше објаснето како тој успеал да ја пронајде и да ја фотокопира книгата “Кралството на Словените” од италијанскиот...
ЗанимливостиИсторијаКултураМузика

МНОГУМИНА НЕ ЗНААТ ДЕКА БИЛ МАСОНСКИ МАЈСТОР! Почина во беда и долгови, а еве што се случи во 2016 година со неговиот ГРОБ

Админ
Волфганг Амадеус Моцарт , еден од најважните светски композитори на класична музика, почина на денешен ден во 1791 година. Моцартовиот опус од над шестотини дела...
Историја

ДАЛИ ПАРЧЕЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА ВО 168 ГОД ПНЕ, Е ОСВЕТА НА РИМ ЗА ПРОТЕРАНИТЕ ТРОЈАНЦИ ОД МАКЕДОНИЈА?

Админ
ПО ТРАГИТЕ НА ЕДНА МОНЕТА. ДАЛИ ПАРЧЕЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА ВО 168 ГОД ПНЕ, Е ОСВЕТА НА РИМ ЗА ПРОТЕРАНИТЕ ТРОЈАНЦИ ОД МАКЕДОНИЈА? Оваа монета што...
Историја

Нападот врз Советскиот Сојуз – 22 јуни пред 80 години – почеток на најкрвавата фаза на војната

Админ
„Операција Барбароса“ – под тоа кодно име, германскиот рајх го нападна Советскиот Сојуз пред 80 години, на 22 јуни 1941 година. Најкрвавата фаза од Втората светска...