Европа

Mercedes-Benz продава го продава својот имот во Русија

Mercedes-Benz wants to focus its strategy on luxury - Luxus Plus

Mercedes-Benz го ревидира форматот на своето присуство во Русија, според рускиот медиум Комерсант , а компанијата може да го продаде имотот на својот дистрибутер Mercedes-Benz Rus на некој од дилерите.

Меѓу оние на кои може да им се продаде имотот на Мерцедес-Бенц се руските компании Панавто, Автодом, Авилон и Мајор, пишува споменатиот медиум, повикувајќи се на свои извори.

Можна шема е преносот на правата на дистрибутерот на трговецот на мало. Фабриката на Мерцедес-Бенц во Руската Федерација не е вклучена во бизнисот, сега не работи. Доколку договорот се оствари, Mercedes-Benz ќе престане да работи директно во Русија. Оваа шема беше популарна меѓу европските брендови на самиот почеток на влегувањето на рускиот пазар во 1990-тите, а сега се користи на помалку важните пазари на Комонвелтот на независни држави (ЗНД).

Mercedes-Benz беше вториот најпопуларен премиум бренд во Руската Федерација по BMW (продажба во 2021 година – 43 илјади автомобили во споредба со 46,8 илјади за BMW). Санкциите на ЕУ забрануваат испорака на премиум автомобили во Руската Федерација вредни повеќе од 50.000 евра, а од САД тие воопшто не можат да се испорачуваат, вклучително и BMW X-series и Mercedes GL. Mercedes-Benz има и фабрика за автомобили во Есипово во близина на Москва, а никој од соговорниците на Комерсант не вели дека овие средства ќе бидат вклучени во идната трговија.

Самата компанија Мерцедес-Бенц им објасни на новинарите дека разгледуваат различни деловни можности во Русија и се уште нема конкретни одлуки.

Претходно беше објавено дека поради прекинот на продажбата и производството во Русија, Mercedes-Benz загуби 709 милиони евра во првиот квартал.

 

Рускиот пазар беше еден од најпрофитабилните пазари воопшто за продажба на луксузни автомобили Мерцедес. Русите сега велат дека ќе можат да преживеат и без Мерцедес, но дека прашање е дали тој ќе преживее без нив. Секако, без разлика на гореспоменатите огромни загуби, Мерцедес ќе се извлече од проблемот, а во Русија има доста луѓе кои тврдат дека германската компанија ќе отвори дополнителни салони за продажба на своите луксузни автомобили во Русија низ соседните земји. на поранешниот СССР. Со други зборови, богатите Руси сепак ќе можат да ги купат со дополнителни трошоци за патување во некоја од соседните земји. Но, за оние кои имаат пари за луксузни автомобили, ова навистина не е пречка.

Related posts

Leave a Comment