Свет

КОРОНАТА ПАРАВАН ЗА ИНСТАЛИРАЊЕ 5Г МРЕЖА? : SPACE X, среде пандемија, лансираше околу 60 сателити од серијата Starlink за побрз глобален интернет

SPACE X, среде пандемија, лансираше околу 60 сателити од серијата Starlink

Компанијата SPACE X на магнатот Елон Маск среде пандемија на коронавирус  лансираше околу 60 сателити од серијата STARLINK кои треба да обезбедат 40 пати побрз интернет низ цел свет.

Паралелно со поставувањето на сателити, ширум планетава се поставуваат базни станици за 5Г мрежата за која многу научници тврдат дека е исклучително штетна по здравјето на луѓето.

Имено, познато е дека регионите кој се најпогодени од вирусот Корона од порано целосно ја имаат применето 5Г технологијата.Прв град во Кина кој беше целосно опремен со оваа технологија беше токму Вухан,градот од каде што почна ширењето на епидемијата.Реонот на северна Италија исто така е покриен со повеќе од  70 проценти со 5Г мрежата како и државата Њу Јорк во САД.Токму овие три области се најпогодени со епидемијата на вирусот.Дали 5Г мрежата има удел во тоа или сето е само коинциденција останува да видиме.

На сликата од контролната соба на компанијата SPACE X која е снимена неколку месеци пред епидемијата се гледа дека при операција на лансирање сателити се потребни многу човечки ресурси(инженери ,техничари, програмери…), што јасно ни става до знаење дека и при сегашното лансирање на новите 60 сателити контролната соба е преполна со персонал.Прашањето е дали овие луѓе се одвишок или мерките за социјално дистанцирање не важат за богатите милијардери?

Related posts

Leave a Comment