Европа

Австријците на улица, бараат промена на власта

Повеќе од 20.000 жители на Виена демонстрираа барајќи оставка од актуелната влада поради санкциите против Русија.

Демонстрантите беа незадоволни и од владината политика во однос на мерките кои се применуваат против коронавирусот, кои водат до висока смртност во Австрија.

Според експертите, санкциите против Русија на крајот ќе резултираат со намалување на БДП на ЕУ следната година за речиси два и пол проценти.

Австрискиот вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе неодамна изјави дека кризата во Украина е прокси војна што ја започнаа САД и НАТО против Русија.

Related posts

Leave a Comment