Свет

Американскиот Професор, ,,Доктор Пропаст” – Нуриел Рубини: „Третата светска војна веќе ефективно започна“

Практично е во тек нова светска војна, „секако во Украина и сајбер просторот“, објасни економистот Нуриел Рубини.

Минатата недела, професорот од Универзитетот во Њујорк беше интервјуиран од Der Spiegel и наведе некои од најакутните проблеми во светот.

Потсетувајќи се на неодамнешниот настан организиран од Меѓународниот монетарен фонд, тој се осврна на историчарот Ниал Фергусон кој „во говорот таму рече дека ќе имаме среќа ако добиеме економска криза како во 1970-тите – а не војна како во 1940-тите“.

Зборувајќи за големите глобални закани, Рубини го спомена тековниот конфликт меѓу Русија и Украина, додавајќи дека Иран и Израел исто така се „во судир“ . 

„Прочитав дека администрацијата на Бајден очекува Кина да го нападне Тајван порано отколку подоцна“, рече економистот, сумирајќи дека „Третата светска војна веќе ефективно започна“.

Ривалството меѓу Вашингтон и Пекинг предизвикува тензии во голем степен, истакна Рубини, додавајќи дека САД го забранија извозот на одредени полупроводници во Кина и ги притискаат европските нации да ги прекинат трговските врски со земјата врз основа на националната безбедност. Тој верува дека се наѕира распад на глобализираниот свет.

„Трговија, финансии, технологија, интернет: Сè ќе се подели на два дела“ , предвиде тој.

Не беше јасно дали несојузничките нации ќе ја изберат американската страна во конфронтацијата, рече тој. „Го прашав претседателот на една африканска земја зошто добива 5G технологија од Кина, а не од Запад. Ми рече, ние сме мала држава, па и онака некој ќе не шпионира. Потоа, можеби ќе ја земам и кинеската технологија, поевтино е“ , откри економистот за Der Spiegel. 

Професорот е загрижен дека политичките системи во САД и Европа можеби нема да можат да се справат со проблемите, што ќе доведе до пораст на десничарските влади.

Нуриел Рубини дојде до израз за предвидување на финансиската криза од 2008-09 година и беше наречен „Доктор пропаст“ од Вол Стрит.

Related posts

Leave a Comment