Свет

АМЕРИКАНСКИ ЕКОНОМИСТИ БАРААТ ОТСТРАНУВАЊЕ НА САНКЦИИТЕ ЗА РУСИЈА, Само ова може да не спаси од економска криза без преседан

7 Things You Need To Do To Prepare For A Potential Recession

Американската влада може да ја спаси економијата на земјата од економска криза без преседан доколку ги укине неодамна воведените санкции кон Русија, пишува The Hill.

Излегувањето на Москва од неодамнешните санкции ќе го забрза крајот на конфликтот во Украина и ќе помогне да се стабилизираат меѓународните енергетски пазари.

Според авторите на публикацијата, високите цени на енергијата и невиденото зголемување на инфлацијата на домашниот пазар се алармантни сигнали за неизбежен економски пад.
Нагласено е дека деескалацијата на меѓународните конфликти и диверзификацијата на добавувачите на гориво ќе му помогнат на Вашингтон да ја одржи својата економија.

Во текстот се објаснува дека поскапувањето на горивата ги зголемува цените на земјоделските производи и готовите производи. За потрошувачот тоа неминовно ќе доведе до намалување на куповната моќ.

Соединетите Американски Држави претходно го забранија увозот на руска нафта, течен природен гас (ЛНГ) и јаглен. После тоа, трошоците за живот во САД го забрзаа растот: горивото, храната и основните производи поскапеа, инфлацијата достигна највисоко ниво во последните 40 години.

По почетокот на руската специјална операција за демилитаризација и денацификација во Украина, многу западни земји најавија тешки санкции кон Москва, пред се во банкарскиот сектор и во снабдувањето со високотехнолошки производи. Многу брендови исто така најавија исклучување во земјата.

Кремљ ги нарече овие чекори економска војна како ниедна друга.

Related posts

Leave a Comment