Свет

БОРИС ЏОНСОН: Русија нема да застане во Украина ако победи

БОРИС ЏОНСОН ПРЕДУПРЕДУВА: Русија нема да застане во Украина ако победи - РУСКАТА ИНВАЗИЈА МОРА ДА ПАКНЕ (ВИДЕО)

Премиерот на Обединетото Кралство вели дека Владимир Путин направил голема грешка со инвазијата и дека е многу важно неговиот план да пропадне.

Владимир Путин направи „катастрофална грешка“ затоа што ја нападна Украина со полн капацитет, изјави Борис Џонсон на конвенцијата на Конзервативната партија во Блекпул.Премиерот на Обединетото Кралство рече дека земјата цврсто стои со Украина.

– Секој ден, украинскиот херојски отпор продолжува, јасно е дека Путин направи катастрофална грешка – рече тој.

– Владимир Путин се плашеше од Украина, бидејќи во Украина има слободни медиуми. Имаат слободни избори во Украина и нивниот напредок се гледа од година во година, не било секогаш лесно, но тие се стремеле кон демократија и слобода, слободен пазар. Се плашеше од украинскиот пример и како тоа ќе се одрази на Русија– нагласи тој.

– Затоа што во Русија на Путин можеш да добиеш 25 години затвор само затоа што инвазијата, вистинското име ја нарекуваш „инвазија“. Дури и да му се спротивставите на Путин на избори, ќе завршите во затвор или убиен.

Тој рече дека Путин се плаши од напредокот на Украина, бидејќи тие две земји се историски блиски.

– Важно е руската инвазија да пропадне, бидејќи ако победи Путин, тој нема да застане во Украина вели Џонсон.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!