Реакции

ВЕДРАНА РУДАН : ХАЈКАТА ПРОТИВ ЃОКОВИЌ ОД ЗАПАДОТ Е ДОКАЗ ЗА НИВНАТА ОМРАЗА КОН СЕ ШТО ДОАЃА ОД БАЛКАНОТ

ШТО мислите дека ВЕДРАНА РУДАН ВОДИ ЗА НОЛЕТ?  Велат дека okоковиќ е балканец, црн и дивјак!

Добро познатата хрватска писателка Ведрана Рудан , позната по својот остар јазик, го бранеше Новак Ѓоковиќ, по проблемите со вирусот корона и откажувањето на Јадранската турнеја.

Познатата писателка на својата веб-страница објави приказна за Новак Ѓоковиќ, која ја пренесуваме во целост.

Ѓоковиќ, најдобриот тенисер на светот и екипата имаа одличен план. Организирање средба на одлични тенисери помош на луѓето од овие простори да ги заборават мрачните коронарни денови. Мислевме дека се зад нас. Тенисерите исто така сакаа да им помогнат на некои луѓе. Спортските настани беа планирани како хуманитарни.

– За жал, проектот не успеа. Тој беше уништен од короната. Сите светски медиуми на кои секогаш најлошите можни вести им се ударна вест, ја искористија можноста и го нападнаа Ѓоковиќ. Ништо неочекувано. На секој голем натпревар на Ѓоковиќ, можете да почувствувате омраза што „белците“ ја испраќаат во негов правец.

– Британците кои сметаат дека се побели од вц шољата, искапена од Доместос на Ѓоковиќ му свиркаат секогаш кога ќе им се даде можност. И не само тие. Ѓоковиќ е најдобар, никој не може да го негира тоа, но за Западњаците тој пред се е „Балканец“ и „црнец“ и „дивјак“.

– Го фаќаат за збор објавен на мрежите, мали и големи тениски и медиумски риби ја користат секоја можност да ја направат грижата на совеста на Ѓоковиќ поголема. Задарската приказна им дојде како порачана.

– Дали е сè толку јасно во врска со „случајот Задар“? Дали Ѓоковиќ треба да биде распнат? Имаме искуство со короната. Знаеме кој е кој во таа приказна. Лекарите знаат, политичарите примаат на знаење, објавуваат пред луѓето, препорачуваат или наредуваат мерки. И тоа би било тоа, тоа и веќе беше така.

– Кои лекари во Белград јасно и гласно им порачаа на политичарите и народот дека короната е меѓу Србите по втор пат, или поточно, таа не ја напуштила Србија? Српските лекари молчеа. Знаеме и зошто. Имаше избори, луѓето требаше да ги забавуваат со фудбалски натпревар и да испратат гласна порака за тоа како можат да излезат на гласање мирно и без паника и да го изберат Вучиќ.

– Што нам ни говореа хрватските лекари? Дали има корона? И тие молчеа. И кај нас имаме избори. Како да им кажувате на луѓето за оддалеченост, короната, бројот на пациенти, како да се забранат средби и спортски настани кога живееме од туризмот и уште мораме на брзина да го избереме Пленковиќ?

– Никако. Ни се сучи „Задар“ затоа што валканите лекари и валканите политичари ги измамија граѓаните на Србија и граѓаните на Хрватска со заеднички напори.

– Ми е жал за спортистите. Дали воопшто треба да се потенцира дека ниту Ѓоковиќ, ниту Иванишевиќ немале намера да им подметнат корона на децата и на сите што биле таму затоа што го сакаат спортот?

– Ова требаше да биде пример за луѓето од оваа област како нешто убаво и добро може да се направи за заедницата и тогаш кога „Србинот“ Ѓоковиќ и „Хрватот“ Иванишевиќ се обединуваат.

– За жал, корната уништи нешто што можеше да биде повеќе од игра. Ние малите нации имаме двајца непријатели. Едниот е Западот кој нè перцепира само како дивјаци и робови способни само да ги чистат нивите гомна.

– Другиот наш непријател се политичарите кои со децении нè убиваат низ системот со глад, лаги, безобразност, кражба, ширење омраза. Па вие изберете. Или останете тука и умирајте, или одете далеку и умрете.

– Верувам дека му е тешко на Ѓоковиќ, сигурна сум дека ако тој остане на врвот, ќе му биде уште потешко. Во белиот свет на „црнец“ не му помага дури и кога ќе го прими пехарот на Вимблдон. Напротив. На тој престол „црнецот“ станува црн кога секој „цивилизиран“ западен куче срање.

– За среќа, Ѓоковиќ е жилав лик. Јас немам никаква врска со него. Сепак, кога го подига пехарот во воздух, јас, црнкиња, се чувствувам подобро – напиша Ведрана Рудан.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!