Свет

Викторија Нуланд одби да соработува со Русија околу американските Биолаборатори во Украина

Советот на Федерацијата го објави одбивањето на САД да соработуваат со Русија на биолабораториите

Американскиот државен потсекретар за политички прашања Викторија Нуланд одби да соработувс со руската парламентарна комисија за прашањето за американските биолошки лаборатории во Украина, изјави потпретседателот на Советот на Федерацијата Константин Косачев.

„Се обративме на г-ѓа Нуланд. Преку нејзиниот апарат, добивме категорично одбивање за соработка со комисијата, со некои пропагандни клишеа што, велат тие, подобро да се грижите за себе и да се погледнете – сосема неубедливо “, појасни тој во интервју за РИА Новости .

Тој истакна дека официјалната покана за заедничка работа ја испратила Нуланд на 25 мај. Исто така, Русија не доби одговори на поставените прашања, сумираше Косачев.

На 12 јуни, портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, изјави дека Москва побарала детални објаснувања од САД за нивните активности во украинските биолошки лаборатории. Русија, исто така, планираше да побара консултации со земјите-учеснички на Конвенцијата за забрана на биолошкото оружје.

Биолаборатории на САД во Украина

Да Потсетиме дека на 24 февруари Русија започна специјална операција за заштита на Донбас, чија главна задача е „демилитаризација и денацификација на Украина“.

Од истиот ден, вработените во биолабораториите контролирани од САД почнаа да  уништуваат документи и примероци , вклучително и особено опасни патогени: предизвикувачкиот агенс на чума, антракс, колера. На пример, на 26 февруари се дозна дека американската амбасада  отстранила  од својата официјална веб-страница документи за биолошки лаборатории лоцирани на територијата на Украина.

Всушност, постоењето на вакви биолошки лаборатории на територијата на Украина  беше официјално потврдено  во САД на 8 март. Заменик-државниот секретар на Соединетите Американски Држави Викторија Нуланд изјави дека објектите за биолошко истражување лоцирани на територијата на Незалежнаја  не треба да паднат во рацете на руските сили .

На 17 март, шефот на РКхБЗ, Игор Кирилов, објави дека во лабораториите се создаваат компоненти на  биолошко оружје . Америка  потроши  32 милиони долари за нивните активности во Украина.

Неодамнешните документи открија дека голем дел од истражувањата што се правеле во озлогласената  лабораторија во Вухан биле платени од Америка. Да не зборуваме за фактот дека дел од истражувањето во Украина го платил  синот  на актуелниот американски претседател Џо Бајден.

На 27 мај, Игор Кирилов, началник на силите за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили, објави дека има најмалку четири биолаборатории под контрола на САД во Нигерија, од каде потекнуваат мајмунските сипаници.

Related posts

Leave a Comment