Регион

Војската на Србија собори Дрон на Копаоник

армија, Србија, мигос, 29

 

БЕЛГРАД – Единиците на Војската на Србија попладнето по навремено откривање и следење неутрализираа комерцијален дрон кој се движеше од правец на Копаоник кон Рашка. Дронот е соборен со помош на мерки за електронско заглавување, во непосредна близина на воените објекти во гарнизонот Рашка, соопшти Министерството за одбрана.

Според Министерството за одбрана, во согласност со наредбата на претседателот на Републиката и врховен командант на вооружените сили на Србија, Александар Вучиќ, вооружените сили на Србија преземаат засилени мерки за откривање, следење и неутрализирање на беспилотни летала возила во близина на воени објекти.

„Денеска во попладневните часови единиците на српските вооружени сили, по навремено откривање и следење, неутрализираа комерцијален дрон кој се движеше од правец на Копаоник кон Рашка. Беспилотното летало беше соборено со помош на мерки за електронско заглавување, во непосредна близина на војската. објекти во гарнизонот Рашка“, се наведува во соопштението.

Како што наведуваат, српските вооружени сили ќе продолжат, согласно наредбата на претседателот на Републиката и врховниот командант, да ги соборуваат сите беспилотни летала пронајдени во зоната на забранети летови и во близина на воените објекти.

И во текот на вчерашниот ден, во реонот на Мердаре и во околината на Рашка беа забележани дронови кои ги набљудуваа касарните и позициите на Вооружените сили на Србија.

Претседателот на Србија и врховен командант на вооружените сили Александар Вучиќ нареди веднаш да се уништат сите непријателски беспилотни летала на територијата на централна Србија.

Министерот за одбрана Милош Вучевиќ за РТС изјави дека станува збор за обиди за следење на позицијата на единиците на вооружените сили и одредени воени објекти, касарни.

Не станува збор само за влез во Рашката област, СЦ забележал одредени предмети во насока на движење низ квартовите Топлица и Нишава, рече Вучевиќ.

 

Related posts

Leave a Comment