Свет

Во Австрија рекорден број противници на членството во ЕУ

Tens Of Thousands Protest In Vienna Against Austria's COVID-19 Restrictions

Според истражувањето, 64 отсто од Австријците сметаат дека Австрија треба да остане во ЕУ, додека 27 отсто од населението се за напуштање на ЕУ, што е најголема бројка во последните шест години.

Војната, инфлацијата и падот на довербата во политиката влијаат и на односот на Австријците кон членството во ЕУ, покажува истражувањето на Австриското друштво за европска политика (OeGfE), според кое бројот на оние кои се за напуштање на Унијата е на рекордно ниво.

„Сè уште има мнозинство за членство во ЕУ, но бројот на оние кои се за напуштање на членството се зголемува“, предупредува генералниот секретар на OeGfE, Пол Шмит.

Related posts

Leave a Comment