Регион

Вучиќ дава 3000 Динари за секој вакциниран граѓанин на Србија

Александар Вучиќ

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денес објави дека сите граѓани кои биле вакцинирани, ќе добијат дополнителни 3000 динари помош.

Претседателот рече дека, покрај претходно укажаната помош, сите оние кои се вакцинирани и имаат над 16 години или се вакцинирани или со една или две дози и сите кои ќе бидат вакцинирани со најмалку една доза до 31 мај , ќе добијат дополнителни 3.000 динари од државата.

Вучиќ рече дека доцна синоќа се консултирал со премиерот за таа одлука и дека тие одлучиле за тоа, како и дека останува да се види дали таа одлука ќе треба да ја донесе владата.

“Не можеме да донесеме негативни дискриминаторски мерки за оние кои не сакаат да вакцинираат, иако мислам дека е неодговорно и себично да не се вакцинираат. Затоа, размислувавме како да ги наградиме луѓето кои покажаа одговорност и решивме да дадеме дополнителни финансиска помош за лица кои биле вакцинирани “, рече Вучиќ.

Пресметуваме дека до крајот на мај, можеме да достигнеме бројка од близу три милиони луѓе кои биле вакцинирани со најмалку една доза, со цел да се добие колективен имунитет.

Related posts

Leave a Comment