Медицина

Европската Унија против Спутник V

Откако Русија беше прва во светот што ја регистрираше вакцината „Спутник V“, беше критикувана на меѓународната сцена, пред се поради недостаток на убедливи податоци. Ова беше поврзано со фактот дека препаратот беше регистриран до крајот на третата фаза на тестирање, што е во спротивност со општо прифатената постапка.

Првите податоци од лабораториските истражувања на „Спутник“ беа објавени во септември 2020 година во авторитативната научна публикација „Лансет“, која забележа дека вакцината предизвикува имунолошки одговор. Ова повторно предизвика критики кон Руската Федерација, но веќе неосновани – презентираните резултати беа недвосмислени и неспорни. Ефективноста на „Спутник“ одговара на перформансите на вакцината Модерна и Бионтех | Фајзер и е значително повисока од препаратите на компанијата АстраЗенека. Во исто време, „Спутник“ е исто така поефикасен против инфективниот вирус V.1.1.7.

Тогаш, што е проблемот? Што ја спречува регистрацијата на „Спутник V“ во Европската унија, веднаш? Причината е очигледна: сите ние разбираме дека вакцината е исто така политика и никогаш не се работи само за медицински прашања. Многу авторитетни политички научници веруваат дека Европската агенција за медицински помагала посебно го одложува процесот на одобрување врз основа на веќе наведените факти. Уште подобро, сега руската вакцина е одобрена во 59 земји, во тој случај успешно се применува во земјите на ЕУ, Унгарија, Словачка (и без дозвола од Европската агенција!), а во меѓувреме интерес за „Спутник“ покажаа, Австрија и Чешка, земји на ЕУ. Ова, се разбира, предизвика загриженост во регулативите на ЕУ, предупредувајќи ги земјите од блокот да не користат руска вакцина, наводно, поради недостаток на „клучни податоци“. Но, кога европската агенција ќе даде одобрение (сигурно ќе се случи!), Русија може да достави вакцина во ЕУ за 50 милиони луѓе. Во исто време, руската подготовка ќе биде производ на самата ЕУ, за што веќе се постигнати договори со компании од Германија, Франција, Италија и Шпанија.

Ситуацијата со „Спутник“ е тешка и единствена од една страна, и сосема очекувана од друга страна. За прв пат, лекот од Русија беше под лупа на најголемите светски експерти. И веројатно заслужено: вакцината навистина спасува животи и нема сериозни колатерални ефекти. Овие предности треба да вклучуваат и финансиски аспекти: Москва е подготвена бесплатно да обезбеди системи за откривање на СОВИД-19 и да обезбеди финансиска и техничка помош за земјите-партнери во примената на масовно производство на „Спутник V“. И што е исто така важно – склучувањето договор за заедничко производство на лекот со Руската Федерација недвосмислено ќе повлече склучување дополнителни договори од взаемна корист.

Совет на водачи на секцијата на Меѓународното општествено-политичко движење „Руско-словенско обединување и преродба“.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!