Колумни

Ендрју Корибко: Волшебникот од Оз,Темната реалност што ја крие длабоката држава од светот

 

Hype Archives - lawtomated

Постојаните воени, разузнавачки и дипломатски бирократии во светот („длабоки држави“) заедно со нивните менаџери за перцепција во мејнстрим медиумите и образовниот систем кријат многу помрачна реалност од сите што е многу позлобна од она што Волшебникот од Оз го криеше од Дороти .

„Длабока држава“

Ништо не е како што изгледа, особено кога станува збор за современиот свет во кој живеат сите. „ Нема демократии или автократии, само влади “, напишав минатата недела, и сите се состојат од постојани воени, разузнавачки и дипломатски бирократии или „ длабоки држави “, кои управуваат со работите кои се разгледуваат во голема мера (дали правилно или погрешно) да биде надвор од одговорноста на просечниот граѓанин. Оваа структура на моќ е здружена со влијателни менаџери за перцепција во меинстрим медиумите и образовниот систем со цел да се скрие многу мрачна реалност од секого што е многу позлобна од она што Волшебникот од Оз го криеше од Дороти. Поддржувачите може да кажат дека „подобро е на овој начин“ бидејќи „општеството треба да се контролира“, додека критичарите тврдат дека ова е многу манипулативно и е против основните човекови права на луѓето. На која страна и да се паѓа поделбата, не може да се негира дека реалниот свет е многу полош отколку што мислеше просечниот човек.

„ Леб и циркуси“

Сите луѓе ширум светот се силно охрабрени од нивните влади да продолжат со нивниот секојдневен живот и да се однесуваат како економски продуктивни и општествено одговорни граѓани. За таа цел, тие се расеани од „лебот и циркусите“ со тоа што се држат над минималното ниво на егзистенција најмалку и се притискаат да се фокусираат повеќе на личната потрага по среќа отколку на сите други. Исклучок секако се оние кои покажуваат искрен интерес за тоа како функционира светот и мислат дека дека се од т.н. центар на „моќ“ кои себе си се сметаат за „идеолошки сигурни“ по години релевантна индоктринација во системот на високото образование. Оваа елитна категорија граѓани учи како навистина функционира светот откако ќе ѕирне зад завесата пред всушност да добие некаква директна улога во управувањето со оваа тајна состојба на работите.

Информациска војна

Системот се поддржува себеси со опсесивно дискредитирање на оние кои се доволно смели да ги истражат неговите внатрешни работи и јавно да ги споделат своите откритија како таканаречени „теоретичари на заговор“, „странски агенти“ или што било друго. Тоа не значи дека не постои фактички непоткрепена шпекулација што може легитимно да се опише како теорија на заговор или дека странските сили не се инфилтрираат во општеството преку вистински агенти, па дури и од оние со т.н. „влијание“ (од кои последното може да го има дури и без да бидат свесни за улогата што ја играат), туку само за да укажат на техниките што се користат за дискредитација на оние кои повремено го пробиваат информативниот заштитен ѕид на „длабоката држава“ со цел да ги просветлат масите за тоа што навистина се случува. Всушност, медиумите од различни земји во моментов водат интензивна информациска војна против целната публика едни со други со цел да ги убедат дека ги лажат сопствените „длабоки држави“, што додава хибридна димензија на сето ова.

Новата студена војна

Зад „сјајот и гламурот“ на „секојдневниот живот“ за кој повеќето луѓе беа заведени од „длабоката држава“, а нејзините сојузници за управување со перцепцијата да веруваат дека е „реалност“, светот всушност беше во средина на нова студена војна долго пред нејзиното навидум официјално започнување во 2014 година по симултаниот обид на САД поотворено да ги „ограничи“ Русија и Кина во Источна Европа (Украина) и Југоисточна Азија (Јужното кинеско море). Ова исто така се одвива во позадина на длабоки цивилизациски промени во информациско-комуникациската, воената технологија, економско-индустриската и здравствената област што темелно ќе го револуционизираат животот каков што сите го знаат. Всушност, пандемијата КОВИД-19 (без оглед дали некој верува дека е вистинска, лажна или претерана) воведе нова ера кога „длабоките држави“ низ целиот свет сега активно работат на индоктринација на сите да ја прифатат оваа „нова нормала“ што веќе се чекаше.

Вистината за односите меѓу САД и Кина

За почетниците, по-Старата студена војна, униполарноста предводена од Америка беше структурно неодржлива, докажана со историски преседан. Заврши многу порано отколку што очекуваа нејзините најстраствени приврзаници заради „ ненамерното субвенционирање на САД на невидениот историски пораст на Кина како резултат на личните интереси на економијата на нејзините лидери кои во денешно време се неискрено отфрлени како т.н.„ неместен оптимизам “околу нејзината наводно „неизбежна либерализација“ на земјата преку трговија со времето. Иако некои елементи на американската „длабока држава“ постојано се обидуваа да ја субверзираат и на крај да ја уништат Кина, како што се обидоа да направат Обоената револуција на плоштадот Тијанмен 1989 година, тие не успеаја да успеат и поради структурната отпорност на нивната цел и недостатокот на поддршка од американската економска и политичка елита, која имаше интерес на неодредено време да профитира од астрономскиот подем на Кина.

Повторно толкување на улогата на Русија

Што се однесува до Русија, таа никогаш не била „антизападен Феникс“ што и нејзините врвни странски поддржувачи и омаловажувачи погрешно го прикажуваа заради различни причини, таа секогаш се обидуваше да се вклуи во поголемиот западен свет, иако работеше на зачувување на што поголем дел од својот суверенитет. Ова беше неприфатливо за Западот, кој бараше целосно потчинување, особено на диктатите на хиперлиберализмот и во економска и во социјална смисла, што го поттикна претседателот Путин гордо да се спротивстави на овие напори, но сепак секогаш одржувајќи ја маслиновата гранка на неговата земја. Русија едноставно сакаше да ја создаде својата удобна нишка во американскиот „Нов светски поредок“, наместо повторно да се обиде да ги следи револуционерните стапки на нејзината претходна држава со тоа што беше пионер во една сосема нова. Јавниот контраст помеѓу униполарните барања на САД и мултиполарната визија на Русија беше одговорно за светот конечно да сфати дека Новата студена војна е во тек од 2007-2008 година.

Голема конкуренција на моќ

Големата „трговска војна“ на Трамп со Кина беше негов обид да се врати во „добрите„ славни денови “од ерата пред глобализацијата, иако секако малку изменета за да се приспособи на некои од неповратните процеси што од тогаш се одвиваа низ целиот свет со децении откако американско-кинескиот детант од доцните 1970-ти ја смени самата природа на глобалната економија. Тој, исто така, се посигурно го популаризираше поимот Нова студена војна отворено прифаќајќи ја конкуренцијата на Големата моќ, која всушност никогаш не исчезна од крајот на Старата студена војна, но илузијата за тоа беше едноставно маестрално средство за управување со перцепцијата на глобалното население поттикнувајќи го да се фокусира помалку на меѓународните работи, а повеќе на плетенката „леб и циркуси“ што беа произведени од 1991. Визијата на Трамп исто така беше усогласена со неповратниот тренд на мултиполарност, како и со сопствените погрешни чекори на САД во претходните децении, кои ја „нормализираа“ новата студена војна.

Воено-индустрискиот комплекс

Среде сето ова,  големите сили (пред сè и најважно помеѓу нив САД, Кина, Русија) веќе интензивно се натпреваруваа во повеќе домени, со само економскиот потенциран во јавната сфера). Воено, сите тие продолжија да развиваат нови системи за оружје, вклучително и штитови за противракетна одбрана, хиперсонични ракети, беспилотни летала и вселенско оружје. Нивните воено-индустриски комплекси работеа на ваква муниција веќе подолго време, а ретките случаи кои јавноста случајно ги забележа беа погодно опишани како таканаречени „ НЛО глетки”Со цел да ги одвлече масите од она што навистина се случуваше. Сите беа свесни за оваа трка во вооружување за време на Старата студена војна, но стана табу за да се зборува по 1991 година, иако тоа од неодамна се менува бидејќи станува невозможно да се негира.

Информатичко-комуникациската индустрија

Другиот тренд што се случи во текот на овие децении беше во информациско-комуникациската индустрија. Глобалното ширење на интернетот им даде стратешка предност на одредени земји како САД, особено во собирањето разузнавачки информации, иако тоа сега го оспоруваат врвниот технолошки развој на Кина и нејзините многу подостапни конкурентни производи. Контроверзниот концепт на 5G е само последната фаза од оваа игра. Во основа функционира како средство за управување со „Интернет на нештата“ (IoT), што дополнително ќе ја подобри стратешката предност на неговите пионери. Иако, наводно, постојат сериозни здравствени ризици поврзани со тоа, природата на Новата студена војна е таква што ниту еден актер не може да си дозволи да го одложи развојот на оваа технологија од страв од непоправливо заостанување зад своите „технолошки конкуренти“.

„Четвртата индустриска револуција“ / „Големото ресетирање“

IoT ќе ја олесни „Четвртата индустриска револуција“ (4IR), што целосно ќе ги трансформира економско-индустриските односи на човештвото со оглед на зголемената зависност од автономните системи. Овој проект веќе одеше со голема брзина пред пандемијата КОВИД-19, но вирусот (повторно, без оглед дали некој верува дека е вистински, лажен или претеран) служеше како изговор за забрзување на неговото ширење низ целиот свет на најдраматичен можен начин преку она што сега нашироко се смета како „Големо ресетирање“ (GR). Резултирачкиот исход ќе бара поголема државна интервенција во економијата со цел да се субвенционираат нововработените маси, што релативно ќе наликува на „социјалистички“ систем,

Вакцини за ковид-19

Без оглед на семантиката што ја употребуваме, исто така не може да се одрече дека човештвото би можело да биде генетски поразлично во оваа мрачна иднина отколку што во моментов е како резултат на експерименталните генетски терапии што се наметнуваат врз стотици милиони луѓе под изговор на вакцини против КОВИД-19. Постојат големи надежи дека mRNA технологијата навистина може да постигне чуда како лекување на рак доколку се користи одговорно, но таквата технологија бара уште многу години тестирање пред да има веродостојна шанса да го промени светот на подобро со најмал можен износ на ризик. Пандемијата со КОВИД- 19, беше искористена од големите фармации со цел да ги тестира овие третмани во реално време на најголем број луѓе со цел да се забрза оваа технологија со оглед на конкурентскиот контекст на Новата студена војна. Западот веќе беше далеку понапред на ова поле, па затоа повеќето од вакцините им се МРНК за разлика од не-западните.

„ Колатерална штета“

Не може да се знае со сигурност, но Биг Фарма (и веројатно исто така и нејзините поддржувачи од „длабоките држави“) веројатно само се обиде да експериментира врз стотици милиони луѓе на таков измамнички начин, бидејќи тие искрено мислеа (дали со право или не дека последиците се минимални и дека „колатералната штета“ може да биде „управувана“. Тие навистина можеби веруваат дека сите долгорочни здравствени проблеми што овие експериментални генетски терапии спорно ги пласираат како вакцини, може да ги предизвикаат, во теорија може да се лекуваат во следната деценија по квантниот скок што оваа технологија може да го направи дотогаш, како резултат на ова постојано реално тестирање на животна маса. Оваа линија на размислување претпоставува дека симптомите на ваквите шпекулативни проблеми може да не се појават дури во следната деценија, што е секако ризичен облог што може да се направи и веројатно е неетички ако тоа е случај, бидејќи врз оние на кои се експериментира „во име на поголемо добро“ можеби не биле свесни за тоа и не давале согласност за такво нешто.

Генетскиот инженеринг

Да се ​​фокусираме малку повеќе на темата вакцини, прашање е дали mRNA COVID-19 дури и претставуваат изводливо решение за пандемијата (повторно, без оглед дали некој верува дека е вистинска, лажна или претерана). На крајот на краиштата, КОВИД-19 веќе не постои во својата „чиста“ форма откако еволуираше безброј пати во нови соеви што може или не се многу слични, ако не се идентични според некои, со коронавирусите кои предизвикуваат обичен грип, што е невозможно како и да е, совршено да се вакцинира. Ова значи дека експерименталните генски терапии што многу луѓе веќе ги презеле би можеле да бидат вишок, еве потребата од повеќе вакцини за наводно да се спротивстават на претстојните соеви, што, всушност, води до пореално тестирање на Биг Фарма за да се забрза совршенството на оваа технологија пред своите странски конкуренти кое ќе доведе до супер војници “и хибриди од човек и животно („ химери “).

 „Зелена“ („Депопулација“) Агенда

Другата мрачна реалност скриена од очите на јавноста со операциите за управување со перцепцијата на „длабоката држава“ се однесува на шпекулативната кампања на „депопулација“. Не може да се негира дека има влијателни сили кои се за ова од идеолошки („зелени“) и „прагматични“ („пренаселени“) причини (особено во контекст на одвивањето на 4IR / GR), но не е јасно дали тековната масовна вакцинација на стотици милиони луѓе со експериментални ген-терапии со МРН е дел од ова, барем директно. Иако никој не знае со сигурност какво влијание ќе има врз плодноста, може разумно да се намали, така што овие третмани треба да убијат многу луѓе во блиска иднина. На крајот на краиштата, и покрај 4IR / GR, „длабоката држава“ сè уште бара даночна основа и одредена човечка работна сила за да се изградат машините на „новата економија“.

Трамп го истури гравот

Во секој случај, глобалната јавност мора да стане свесна за таканаречената „зелена агенда“, која е исто така дел од претходно споменатиот тренд кон компаративно „социјалистички“ / „фашистички“ економски системи. Климата навистина се менува, без оглед на што и да се припишува ова, било да е тоа човештвото  / или природни циклуси, но секоја „длабока држава“ има својствен интерес да ја искористи за да ја зајакне својата моќ над населението. Тоа не значи дека секој нејзин член го прави тоа за „зли цели“, бидејќи многумина искрено веруваат дека тоа е за „поголемо добро“, но сепак го рационализираат, но оваа динамика е непобитна. Поранешниот американски претседател Трамп направи многу за да ја популаризира свеста за ова и за некои други трендови за кои претходно се дискутираше, што го стори во своја привилегија, но на начин кој во голема мера ги вознемири повеќето „длабоки држави“ во светот, вклучувајќи ја и неговата. Ова ја објаснува универзалната одбивност што тие ја имаа кон него.

 QAnon и „5Д шах“

Во нивните умови, Трамп не требаше да „истури грав“ за начинот на кој светот навистина работи, бидејќи тој на прво место не требаше ниту да биде избран. „Длабоката држава“ се увери со хакирање или измама дека тој нема да добие втор мандат и на тој начин да има поголема шанса да реформира некои од нивните претстојни планови за управување во контекст на „4IR / GR“ ( „социјализам“ / „Фашизам“ ). Понатаму, тие стравуваа дека тој може да ги инспирира најстрасните членови на населението мирно да ги остваруваат своите политички права преку митинзи и слично во обид да ја сменат состојбата, дури и само ако јавно покаже колку е популарна неговата замислена иднина меѓу масите . Одговорот на оваа „закана“ беше QAnon движење кое се обиде превентивно да ги неутрализира овие сили со заробување на нивните умови преку манипулативниот наративен конструктив на „5Д шах“, што е само справувачки механизам за справување со реалноста.

Хибридна војна на терор врз Америка

Кажаната реалност е дека Трамп во основа е „крал без земја“, бидејќи најмоќните елементи на неговата „длабока држава“ продолжија да му се спротивставуваат на секој негов поте, со што ја саботираат неговата предвидена политика. Наместо мирно да се соберат во негова поддршка кога му беше најпотребно, на неговите врвни приврзаници им ги испраа мозоците да мислат дека „тој се има под своја контрола“ и дека секое објективно постоечко назадување е навистина само „маестрален 5Д шаховски потег“. Предавајќи им се на улиците, тие ја олеснија кинетичката фаза на хибридната војна на терор од „длабоката држава“ водена со децении преку Антифа и „Црните животи се важни“ (BLM), што го отвори патот за дистописката пеколна дупка со која Бајден во моментов претседава како марионета на „длабоката држава“. Единствената „бура“ што некогаш пристигна е „длабоката држава“ на денот на изборите. Успешната секвенца за промена на режимот против Трамп доведе до тоа „мочуриштето“ конечно да го проголта него.

Цензура на социјалните медиуми

Дигиталната димензија е исто така важна затоа што е единствената реална „заедница“ во која може да се организира значајно спротивставување на овие трендови, но сега е скоро целосно под контрола на „длабоката држава“ со малку исклучоци (како рускиот ВК ). Изговорот за заземање контрола над овој домен беше да се запре какво било повторување на настаните од 6 јануари, како и да се намалат шансите за реално странско мешање во домашните процеси на САД преку хибридна војна. Во врска со второто, оваа закана навистина постои, но не до степен до кој тврди „длабоката држава“. Веќе е направено токму истото за безброј други земји и многу поефикасно отколку што некогаш би можеле да им направат на САД, но „длабоката држава“ стравува од воведување и ширење на „политички незгодни“ наративи во американскиот политички разговор, па оттука и потребата толку агресивно да ги цензурираат социјалните медиуми. Да бидеме фер, другите земји спроведуваат слични политики од истите безбедносно-центрични причини.

Луѓе = Пиони?

Она што повеќето луѓе не го сфаќаат е дека тие се навистина пиони во глобалната игра помеѓу конкурентските „социјалистички“ / „фашистички“ „длабоки држави“ како дел од Новата студена војна. Нивните индивидуални ставови не се важни сè додека ги чуваат за себе, но тие стануваат „проблематични“ откако ќе бидат споделени со другите и на крајот може да влијаат на поголема промена во социо-економското и / или особено политичкото однесување (на пр. Обрасци на гласање , предизвикувајќи протести и сл.). Едно е „да се знае вистината“ како што се разбира () дали се реализира самостојно  / или се должи на влијанието пронајдено на Интернет, вклучително и она што странските страни го споделуваат со нив, било да е тоа државно или приватно).

Проверка на реалноста

Всушност, оваа анализа веројатно само најмногу ќе ги натера „сопатниците“ да се чувствуваат како да не се сами или „луди“, наспроти тоа што имаат значаен ефект врз обликувањето на настаните. Како и да е, секој заслужува да научи како навистина функционира светот, дури и ако е во мир со тоа колку навистина можат да бидат немоќни ако тоа е она што ги прави да се чувствуваат малку подобро. Другите можеби се инспирирани да го споделат овој увид со останатите во надеж дека доволно луѓе на крајот ќе се соберат за мирно да ги изразат своите уставно зацртани права во последниот обид барем да го забават спроведувањетона „4IR / GR“. Ова особено се однесува на подигањето на свеста за шпекулативните ризици поврзани со волонтирањето во  масивниот експеримент со генска терапија на Биг Фарма, поддржан од „длабоката држава“, дизајниран да и даде на нивната влада стратешка предност во Новата студена војна на не плаќајќи ништо за кршењето на човековите права на нивните граѓани.

Добредојдовте во светската војна Ц.

Пандемијата КОВИД-19 започна во она што може да се опише како Ц светска војна , или процесите на менување на парадигмата со целосен спектар катализирани од некоординираниот обид на светот да го содржи вирусот (повторно, без разлика дали некој верува или не верува дека е вистински, лажен или претеран). Сите постоечки трендови сега се забрзуваат и компресираат, вклучувајќи ги геополитичките, воените, економско-индустриските, информациско-комуникациските, здравствените услуги (генетски инженеринг), владините („социјалистички /“ фашистички “) и„ зелените “(„ депопулација “) . Ова значи дека сите навистина живеат во невидена ера на историјата, при што буквално сè за животот, како што знаат, ќе биде сосема поинакво за една деценија. Самата природа на меѓународните, економските, граѓанските држави, па дури и односите меѓу луѓето се трансформира со рекордно темпо со луѓе кои бираат да изберат да останат заспани како што сака „длабоката состојба“ или да се разбудат и мирно да се обидат да ги запрат ако е воопшто можно да се стори тоа.

 

Ендрју Корибко за ONe World и Слободен Свет

Related posts

Leave a Comment