Историја

За Ѓоргија( Ѓурач) Кастриот, последниот Македонски цар


За Ѓоргија( Ѓурач) Кастриот Албанецот
???

1) Дедо му се викал Стеван Кастри
2) Татко му Јован( Иван)Кастриот
3) Мајка му Воислава ( внука на Крале Марко)
4) Браќа : Станиш, Репош, Костадин
5) Дедо ( Вујко на мајка му) Андреш Лазаре
6) Татко му Јован изградил манастир и камбанарија на света гора, а брат му Репош бил монах, Игумен, закопан е на Хиландер.
7) Прекарот даден од Османлиите -Искендер Беј во буквален превод од турски значи принц Александар.
8) Се прогласил за “Христов воин” ослободител на Кроја, Дебар и Скопје.
9) Формирал “Лига” заедница на славјанските народи. По ослободувањето на сите конвертити словени кои не сакале да се вратат во ” верата на нивните татковци”- православие; им дал три можности : Да се селат, да плаќаат глоба како Турци или ќе бидат погубени.
10) Се оженил со војводката Даница Донка ( МакеДонка). Ќерка на кнезот Ѓорѓе Комнен и кнеѓињата Ангелина Требош. Имале повеќе деца од кои синови : Максим, Бранко, Иван…

* Во светската историја е запишан како последниот Македонски крал. А во сите музеи и енциклопедии под неговата слика пишува : Крал на Ематија ( Епир) и Македонија.

Томче Ширков

 

 

Related posts

Leave a Comment