ЕкономијаСвет

Златен удар: Русија продолжува да го поткопува доларот

Русија продолжува да го забрзува својот напредок во диверзификацијата на своите девизни резерви, објави Блумберг.

Според Централната банка на Русија, златните резерви во февруари 2019 година се зголемија за 31,1 тон до 1 март достигнаа ниво од 2.149 тони. Русија во јануари ги зголеми златните резерви за 6,22 тони.

Неколку извори во сферата на бизнисот до кој дојде Блумберг велат дека златото може да стане проблем кога повеќе земји можат да применат стратегија слична на онаа во Русија. Американските партнери, како што се Франција, Полска и Унгарија веќе имаат слично искуство во купување злато или набљудување на зависност од златото на доларот како прашање на суверенитет.

Главниот економист на “Преродба Капитал”, Олег Kузмин, смета дека тензиите на Вашингтон со водството на Русија продолжуваат поради зголемувањето на износот на злато во своите меѓународни резерви.

Ние веќе можеме да зборуваме за одредени достигнувања што Централната банка на Русија успеа да ги постигне во оваа област.

Вредноста на златото се зголеми за повеќе од 20 проценти од 2016 година и достигна 1.300 долари за унца на 29 март.

Во изминатиот месец, економистите проценуваат дека Централната банка на Русија оствари нето приход од најмалку десет милијарди долари, благодарение на зголемувањето на цената на нејзината актива во злато.  

Related posts

Leave a Comment