Свет

Избегнување од санкциите на САД : Осум други европски земји продолжуваат со трговијата со Иран!

Осум други земји се решија да се приклучат на механизмот „Интекс“ за трговија со Иран, покрај државите кои се дел од механизмот, рече Наталија Точи.

Точи, асистент на високиот претставник на ЕУ, Федерика Могерини, рече дека покрај трите земји што иницирале создавање на механизмот, Франција, Германија и Велика Британија, осум други земји-членки на ЕУ решиле да се приклучат, но не прецизирала за кои земји зборувала.

Инструментот за трговија на Интекст е основан од Франција, Германија и Велика Британија во јануари за да продолжи со трговијата со Иран, заобиколувајќи ги санкциите на САД. Таа стана оперативна и достапна за сите земји-членки на ЕУ во јуни.

Претходно беше објавено дека Шведска и Белгија ќе се приклучат на механизмот ИНТЕКС.

Претходно овој месец, висок ирански официјален претставник изјави дека ЕУ се согласи да издвои 15 милијарди американски долари за трговскиот механизам „Интекс“.

САД унилатерално се повлекоа од иранскиот нуклеарен договор и ги вратија економските санкции кон Иран.

Другите потписнички на договорот не го поддржаа овој потег, а ЕУ објави дека ќе стори сé што е можно за да се спаси нуклеарниот договор.

Една година по повлекувањето на САД од нуклеарниот договор, Техеран соопшти дека делумно ќе ги прекине своите обврски од договорот, освен ако Европа не обезбеди гаранции дека интересите на Иран се заштитени според нуклеарниот договор.

Related posts

Leave a Comment