Свет

Иранските резерви на збогатен ураниум, наводно, надминуваат 300 килограми, велат медиумските извештаи

Претходно, беше објавено дека Техеран планира да се откаже од својата обврска да не го збогатува ураниумот на повеќе од 3,67%

 

 

 

Иранските резерви на збогатен ураниум ја надминаа границата од 300 килограми поставена во нуклеарната програма во Иран, објави денеска Фарс новинската агенција цитирајќи извор познат по најновите податоци од Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ).

“По мерењето на збогатените материјали на Иран минатата среда, инспекторите на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) повторно ги оценија  денес (и рекоа дека иранската резерва  надминува 300 килограми)”, се цитира изворот.

Претходно истиот ден Агенцијата Тасни објави дека Иран ќе продолжи да ги намалува своите обврски во рамките на Заедничкиот сеопфатен план за акција (JCPOA) по 7 јули, и покрај отпочнувањето на европскиот INSTEX меѓународен механизам. Така, Техеран планира да се откаже од својата обврска да не го збогатува ураниумот на повеќе од 3,67% и да се врати на првичниот план за модернизација на реакторот во Арак, кој беше усвоен пред потпишувањето на нуклеарниот договор, кој предвидуваше можност за производство на  плутониумско оружје  .

Ситуација околу JCPOA

Иранскиот нуклеарен договор, беше потпишан меѓу Иран и шест меѓународни медијатори (Велика Британија, Германија, Кина, Русија, САД и Франција) во јули 2015 година. Според договорот, Иран се обврза да ги заузда нуклеарните активности и да ги стави под целосна контрола врз Меѓународната агенција за атомска енергија (ИАЕА), во замена за напуштање на санкциите изречени претходно од страна на Советот за безбедност на Обединетите нации, Европската унија и Соединетите Држави поради неговата нуклеарна програма.

На 8 мај 2018 година, САД унилатерално се повлекоа од договорот и наметнаа економски санкции кои бараа да се спречи иранскиот извоз на нафта.

На 8 мај 2019 година, или точно една година по повлекувањето на САД, иранскиот претседател Хасан Рохани изјави дека  суспендира некои од обврските на Иран под ЈКПОА. Делумно, тој рече дека Техеран ќе продолжи со збогатувањето на ураниум и ќе ја прекине конверзијата на реакторот за тешка вода во Арак, ако потписниците на договорот не ги почитуваат условите од договорот, вклучувајќи ги и оние што се однесуваат на трговијата со нафта , во рамките на 60 – Дневниот рок кој истекува на 7 јули.

Related posts

Leave a Comment