Здравје Наука

Италијански микробиолог – „Повеќето умрени од Ковид се вакцинирани луѓе“

Stoccata di Crisanti sul Green pass: Non ho simpatia per no vax, ma alcune  misure sono vessatorie

Италијанскиот микробиолог Андреа Крисанти се спротивстави на официјалниот наратив дека невакцинираните имаат поголема веројатност да умрат од Ковид отколку вакцинираните. Тој, исто така, го критикуваше недостатокот на транспарентност на податоците од клиничките студии за вакцинација.

Лажната вест дека претежно невакцинирани луѓе умираат од Ковид повторно се разоткри во Италија. Италијанскиот микробиолог Андреа Крисанти не се двоумеше во една неодамнешна телевизиска емисија.

Во текот на изминатите неколку месеци, Крисанти откриваше сè повеќе информации за политичкото управување со кризата со Ковид, како и за меѓународниот развој на пандемијата, објави Byoblu.

На 2 февруари 2022 година, Крисанти ги толкуваше најновите достапни податоци во ТВ-емисијата La7 L’ariachetira: „Вчерашните 437 смртни случаи не потсетуваат дека повеќето од нив се вакцинирани луѓе. Бидејќи бројот на луѓе кои умираат невакцинирани на одделение за интензивна нега е 20 или 30 на ден. Тоа се гледа и од податоците што ги презентираше ISS пред неколку дена“.

Крисанти ги критикуваше и маските во шоуто. Тој рече дека маските не функционираат многу на отворено.

Со оглед на претстојната одлука за укинување на „Зелената пропусница“ за вакцинираните по трет пат, микробиологот ја критикуваше и нетранспарентноста на податоците од клиничките студии. Зашто до сега треба да знаеме дали третата доза е заштитна или не; фармацевтските компании треба да имаат податоци. „Но, едноставно не знаеме“, се пожали Крисанти.

Крисанти е многу критичен кон Светската здравствена организација. Според Крисанти, „насоките на СЗО беа целосно погрешни, неверојатен пример за некохерентност… Нивните бирократи беа далеку од проблемот и далеку од науката“.

Професор по микробиологија на Универзитетот во Падова, тој претходно беше професор по молекуларна паразитологија на Империал колеџ во Лондон. Најпознат е по развојот на генетски конструирани комарци со цел попречување во нивната репродукција или способност да пренесуваат болести како што е маларијата.

Крисанти е претседател на научниот комитет на програмата на ЕУ Марија Кири, I-Move, и советуваше за прашања поврзани со безбедноста на генетски модифицираните инсекти за Европската управа за безбедност на храна.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!