Регион

Лавров : Односите помеѓу Русија и Србија достигнуваат ниво на вистинско стратешко партнерство

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров Руско Министерство за надворешни работи / ТАСС

Претходно, рускиот претседател Владимир Путин му го честиташе на својот српски колега Александар Вучиќ националниот ден на Србија

БЕЛГРАД, 13. февруар. Голема доверба и интензивна билатерална соработка ги поттикнаа односите Русија и Србија на ниво на оригинално стратешко партнерство, рече рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во честитката до својот српски колега Ивица Дачиќ по повод националниот ден на Србија.

„Високото ниво на доверба и интензитетот на руско-српскиот дијалог, вклучително и соработката на министрите за надворешни работи, укажуваат дека односите меѓу нашите земји имаат постигнато ниво на вистинско стратешко партнерство. Сигурен сум дека вековните традиции на пријателство и меѓусебната поддршка ќе придонесат за натамошно продлабочување на билатералните односи и спроведување на целиот пакет иницијативи на агендата. Ова целосно ги исполнува интересите на луѓето од Русија и Србија и ја зајакнува безбедноста на Балканот “, стои во извештајот на прес-службата на српското Министерството за надворешни работи кое ја цитира пораката на Лавров.

Претходно, рускиот претседател Владимир Путин му го честиташе на својот српски колега Александар Вучиќ националниот ден на Србија.

Србија го слави празникот на 15 и 16 февруари. Српската православна црква игра значајна улога во оваа традиција. Државниот празник се совпаѓа со црковниот празик. На 15 февруари 1805 година идниот принц Караѓорѓе Петровиќ го започна првото српско востание (1804-1813), кое го нагласи почетокот на борбата на Србите за независност од Отоманската империја. Првиот устав на земјата беше усвоен на 15 февруари 1835 година.

Loading...

Related posts

Leave a Comment