Историја

Легендата за проклетството на Темпларите и клетвата на Жак Де Моле – 1314 година.

Со векови се ширеа гласини дека Големиот мајстор на клада пред смртта ги проколнал оние што го укинале Темпларскиот ред. 

 

Францускиот крал Филип IV. Убавиот, кој се смета за одговорен за укинувањето на познатиот витешки ред на темпларите, ненадејно починал на 29 ноември 1314 година. Филип наредил апсење на Темпларите во неговото кралство седум години претходно, а исто така влијаел на тогашниот папа Климент V да го укине Темпларскиот ред. Тој папа бил Французин по националност и го преселил папското седиште од Рим во Авињон (т.н. Авињонско седиште ). Бидејќи Авињон се наоѓал во рамките на Франција, кралот Филип IV. имаше значително влијание врз папата, дај го укине редот во 1312 година.

 

Нападот на кралот врз Темпларите бил предизвикан од тоа што тој им должел многу пари. Не можејќи да го врати долгот, решил да ги уништи, обвинувајќи ги за ерес, содомија и многу други злосторства. Последниот Голем мајстор на темпларите – познатиот Жак де Моле бил мачен и запален на клада среде Париз во март 1314 година.

 

Веќе еден месец по палењето на Де Моле, папата почина, што доведе до гласини дека Големиот мајстор на клада ги проколнал оние што го укинале Темпларскиот ред. Постојат некои извештаи дека Де Моле навистина изјавил во времето на неговото погубување дека „Бог ќе ја одмазди неговата смрт“. Кралот Филип IV почина на само 46-годишна возраст, само 8 месеци по егзекуцијата на Де Моле. Доживеал мозочен удар додека бил на лов. Понатаму, сите тројца синови на кралот умреле во краток период еден по друг (тие се нарекуваат и Проколнати кралеви –  Les Rois Maudits ). Така, лозата на кралот Филип IV по машко колено изумрела.

 

Related posts

Leave a Comment