Занимливости

Лорандит, кристалот може единствено да биде најден во Македонија.

Фотографија на Sanja Novakovic.

Лорандит кристалот може единствено да биде најден во Македонија.

Сончевиот кристал кој го носел Александар Македонски и сите негови генерали, а кој исто така бил закачен на штитовите, копјата и шлемовите на неговите војници, ги ослепувал персиските непријатели во текот на битките на дневна светлина. (Во суштина кристалите ја одбивале светлината на сонцето во нивните очи.)
Лорандит кристалот може единствено да биде најден во Македонија.
Велат дека македонскиот рудник Алшар на планината Кожуф, во близина на Кавадарци, го содржи кристалот кој го нема на ниедно друго место на планетава.
Научниците исто така веруваат дека лорандит кристалот ја чува тајната на универзумот. Се смета дека лорандитот го има потенцијалот да ја реши таканаречената „загатка на неутронот“. Служејќи како гео-хемиски детектор на неутронот, лорандитот би можел да ја потврди или негира теоријата на стандардниот соларен систем, велат научниците. Просто кажано, да ни возможи да разбереме како дејсвува сонцето.
Фотографија на Sanja Novakovic.

Related posts

Leave a Comment