Регион

МИЛАНОВИЌ ЗА УКРАИНСКАТА КРИЗА: Доколку дојде до ескалација, ги повлекуваме сите хрватски војници, Украина нема што да бара во НАТО

Хрватскиот претседател денеска при посетата на фабриката Краш изјави дека не знае ништо за конфликтот на украинската граница.

– Не знам ништо за тоа, НАТО го зголемува своето присуство, ние не мора ништо да правиме со тоа, ниту ќе имаме нешто. Доколку дојде до ескалација, ќе се повлечеме до последниот хрватски војник. Тоа нема врска со Украина, туку со политиката на Бајден гледам недоследност и опасно однесување. Ова се случува во предградието на главниот град на Русија, а има начини да се спаси Украина, барем 99 отсто, за да и се помогне економски.

– Кога Трамп отиде, беше нападнат од демократите дека се однесува како дадилка спрема политиката на Путин, си замина, новата администрација, под притисок на републиканските јастреби, одеднаш изврши притисок врз Пентагон и Бајден да застанат цврсто против Русија. Гледам силен руски интерес, ја гледам и Украина. Украина нема место во НАТО. Таа е една од најкорумпираните земји во светот. Мир. Политичката сцена треба да се смири и да не се дозволи екстремистите да вршат притисок врз политиката и затоа Хрватска нема да учествува во тоа. Нема да дозволам, а Пленковиќ нека и се заканува на Русија колку сака. Освен што двапати ја посети Украина, не знае што се случувало. Хрватска треба да избега од тоа, кога е пожар, затворете ја вратата.

Related posts

Leave a Comment