Регион

Не играјте со оган: српскиот шеф на одбраната го критикува “опасниот гамбит Голема Албанија”

Голема Албанија е пан-албанска идеја за повторно обединување на сите територии, каде што Албанците живеат или живееле

 

Албанските експанзионистички амбиции го загрозуваат мирот и стабилноста на Балканот, рече српскиот министер за одбрана, Александар Вулун, во интервјуто за ТАСС во понеделникот.

“Главната закана за Балканот токму сега е создавање на Голема Албанија и нејзиниот обид да се заснова на териториите на други држави, почнувајќи од Црна Гора, Северна Македонија, територијата на Косово и Метохија и дел од Централна Србија , Рече Вулин. “Единствената земја, која се противи на ова, е Србија”.

Според Вулин, по пристапот на Северна Македонија во НАТО, сите Албанци ќе живеат во единствена политичка безбедносна зона, но албанскиот премиер ја изрази својата желба “да ги избрише границите меѓу оние држави каде живеат Албанци”. “И живеат во четири земји, а тоа е алармантно”, рече тој. “Покрај тоа, Европската унија и НАТО се заложуваат за формирање на Голема Албанија”.

“Ако некој сака да го реши албанското национално прашање на Балканот, тие треба исто така да сметаат на српското национално прашање”, истакна српскиот министер за одбрана. “Ние не можеме да им дадеме на Албанците нешто без да им го дадеме истото на Србите, затоа ја користам оваа можност да го предупредам целиот свет: Не играјте со оган! Не создавајте Голема Албанија на српска територија”.

Голема Албанија е пан-албанската идеја за повторно обединување на сите територии, каде што Албанците живеат или живееле. Во овој случај, Албанците ќе бараат да добијат дел од територијата на Грција, половина од Македонија, цело Косово и некои територии од јужна Србија, како и половина од Црна Гора. Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, претходно изјави дека Москва е загрижена откако ЕУ беше пасивна за иницијативата за таканаречената платформа во Тирана, што е јасен повик за создавање на Голема Албанија.

Related posts

Leave a Comment