Македонија

Одлуката за почеток на преговорите со Македонија и со Албанија е одложена за наесен

 

Министрите на ЕУ ја одложија одлуката за одредување датум за почеток на пристапните преговори за  Македонија и Албанија.

“Европскиот совет ќе се наврати на ова прашање со цел да се дојде до јасна одлука што е можно побрзо најдоцна до октомври 2019 година,” предводена од министрите за надворешни работи на земјите од ЕУ во заклучоците на денешниот состанок во Луксембург.

Европската комисија му препорача на Европскиот совет да одреди датум за почеток на пристапните преговори со Унијата, во кој се наведува дека двете земји ги исполниле критериумите за таа цел.

Не постои консензус за процесот на проширување во самата ЕУ, бидејќи некои клучни партнери во Унијата инсистираат на тоа дека ЕУ прво мора да се стабилизира одвнатре , вклучувајќи ги и последиците од напуштањето на членството од страна на Обединетото Кралство.

Официјалните претставници во Скопје сметаат дека позицијата на Македонија треба да се одвои од позицијата на Албанија. Македонскиот премиер Зоран Заев на почетокот на месецот рече дека ќе поднесе оставка ако  Брисел не назначи датум за почеток на преговорите со Скопје во јуни .

Претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск и претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер денеска во Брисел имаа средби со македонскиот претседател Стево Пендаровски и премиерот Заев, објаснувајки им дека “не сите земји на ЕУ се подготвени сега да  се одлучува за датум за преговори”.

Повеќето членки, главно од источниот дел на ЕУ, но и Италија, Австрија и Малта, веруваат дека почетокот на преговорите со двете земји треба да биде одобрен, додека извори во Советот на министри на ЕУ тврдат дека Франција, Данска, Холандија и Германија се прилично воздржани.

Исто така,изворот објаснува дека некои членови, особено Германија и Шведска, мора да добијат согласност од нивните национални парламенти за да започнат преговори со одредена земја, за што е потребно дополнително време.

Related posts

Leave a Comment