Свет

Петиција во САД за забрана на трансродови мажи да се натпреваруваат со жени во спортот

Во САД започна петиција за забрана на машките спортисти да имитираат жени

На машките биолошки спортисти кои се идентификуваат како припадници на спротивниот пол е побарано да им биде забрането да се натпреваруваат со жени. Ваква иницијатива направија активисти на американската група за човекови права PragerU.

Идејата да се започне со петицијата произлезе откако трансродовиот борец од САД, Фалон Фокс, сериозно ја претепа втората жена спаринг партнер. Според авторите, биолошките мажји имаат вродена физичка предност. Нивната конкуренција со жените е нелојална.

„Ниту една операција не може да ги изедначи способностите на момчињата и девојчињата во високо физички спортови, вклучувајќи трчање, скокање, борба, кревање тегови и друго“, се вели во петицијата .

 

 

Related posts

Leave a Comment