Свет

Поскапуваат доматите и сосовите во САД поради поскапувањето на горивата и сушата

Во Калифорнија, доматите и сосовите од домати рапидно поскапуваат. Причините беа најголемата суша во последниот милениум и зголемената цена на горивото и вештачките ѓубрива, пишува Блумберг .

Државата ја предводи Америка во однос на преработката на зеленчук, но сега фармерите се принудени да ги зголемат цените на сè, од салца до кечап.

„Се приближуваме до моментот кога немаме доволно залихи за да продолжиме да ја задоволуваме побарувачката на пазарот. Немаме доволно вода за да одгледуваме добар род, плус ѓубривото и горивото стануваат поскапи“, рече Мајк Монтна, шеф на Здружението на одгледувачи на домати во Калифорнија.

Доматите, потсетуваме, се вклучени во листата на најскапи производи во Италија, заедно со тестенините и путерот. Помеѓу земјите на ЕУ , Чешката Република покажа најсилно зголемување на цената на храната . На позициите против рејтинг ги предводеа брашното, шеќерот, млекото, лебот и месото од живина.

Related posts

Leave a Comment