Македонија

Пресуда за Марјан Стаменковски од „ДоказМ“: Три години и еден месец затвор и парична казна од 5.000 евра

 

Единствена казна затвор од три години и еден месец и парична казна од пет илјади евра за сопственикот на порталот „ДоказМ”, Марјан Стаменковски, објави денеска Основниот кривичен суд Скопје.

Судот објави дека Стаменковски е виновен затоа што преку веб порталот во негова сопственост, како средство за извршување, со намера да прибави за себе лична корист по пат на закани и уцени кон повеќе лица, ширел расистички и ксенофобичен материјал во јавноста.

За секое од делата „ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем“, „уцена“, „пиратерија на аудиовизуелно дело“ и за „злоупотреба на лични податоци“, Судот му одреди по една година затвор односно вкупно четири години затвор, но согласно закон му одреди една единствена казна затвор од три години и еден месец, во која се засметува и времето поминато во притвор.

Стаменковски во рок од три месеци треба да плати и парична казна во висина од 250 дневни глоби, при што секоја глоба во вредност од 20 евра или вкупен износ од 5 000 евра.

Судот, исто така, му изрече и казна забрана за вршење дејност во период од 10 години за регистрација и водење на домен.

Оштетените во случајот, кои преднајавија штета, Судот ги упатува во граѓански спор.Стаменковски се наоѓа во притвор во КПУ Затвор Скопје од средината на февруари годинава.

Related posts

Leave a Comment