Свет

Путин го предупредил Буш Два дена пред терористичките напади на 11 септември 2001 година

 

Два дена пред терористичките напади на 11 септември 2001 година, рускиот претседател Владимир Путин му рече на американскиот претседател Џорџ Буш дека Русија има разузнавачки информации за можен терористички напад, според поранешниот аналитичар на ЦИА, Џорџ Биби, во својата книга.

Книгата „Руската стапица: Како нашата војна во сенка со Русија може да стане нуклеарна катастрофа“ беше објавена оваа недела во САД.

Џорџ Биби претходно беше на чело на одделот за аналитика на ЦИА во Русија, а сега работи како потпретседател на Центарот за национални интереси во Вашингтон.

„Путин го повика претседателот Буш на телефон два дена пред нападот, за да му каже дека руското разузнавање има сознание дека се подготвува терористички напад, дека доаѓа од Авганистан и дека тоа е„ нешто што било планирано одамна “. пишува поранешмиот аналитичар на ЦИА  ЏорЏ Биби во својата книга.

Тој потсетува дека Путин бил првиот странски лидер што го повикал Буш по телефон на 11 септември по терористичките напади за поддршка на Соединетите држави.

ВО Архивата за вести на веб-страницата на Кремлин има вест за телефонски повик, објавена на 10.09.2011 година. Разговорите биле  остварени на иницијатива на американската страна, имаше разговори за подготовката на Азиско-пацифичкиот самит за економска соработка и Самитот Русија-САД. Наведено е дека Путин и Буш изјавиле дека се задоволни од интензитетот на контакти во воено-политичката сфера, економијата и другите области.

Related posts

Leave a Comment