Актуелно

Путин потпиша указ за посебни мерки во енергетскиот сектор против непријателските земји, на листата е и Македонија

Путин потпиша указ за посебни мерки во финансискиот, горивниот и енергетскиот сектор против непријателските земји

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ за употреба на посебни мерки во финансискиот и секторот за гориво и енергетика во врска со непријателските акции на други земји и организации. Соодветниот декрет се појави во петокот, 5 август, на официјалниот интернет портал за правни информации.

Во документот се прецизира дека тој е фокусиран на заштита на националните интереси на Русија.

Конкретно, се воведува забрана за трансакции со акции на руски стратешки претпријатија од страна на непријателски земји.

Прес-секретарот на рускиот претседател Дмитриј Песков истиот ден ја нарече Франција непријателска земја поради нејзината поддршка за санкциите против Русија.

Законодавно во Руската Федерација, терминот беше фиксиран во 2018 година. „Непријателска држава“ – земја чија политика претставува закана за територијалниот интегритет на Руската Федерација или е насочена кон економска и политичка дестабилизација на Руската Федерација.

Концептот е наведен во законот „За мерки на влијание (противрекција) на непријателски дејствија на Соединетите Американски Држави и други странски држави“.

Во 2021 година, САД и Чешка беа вклучени во листата на непријателски земји .

Владата на Руската Федерација на 7 март годинава одобри список на странски држави и територии кои вршат непријателски дејствија против нашата земја. Списокот вклучува 48 држави и територии.

На 22 јули, Кабинетот на министри на Руската Федерација ги додаде Грција, Хрватска, Словенија, Словачка и Данска на листата на непријателски земји .

На списокот на непријателски земји на руската федерација се најде и Република Македонија поради низата провокации кон Москва направени од страна на корумпираната вазалска влада.

Related posts

Leave a Comment