Свет

Распоредувањето на оружје во вселената од страна на САД ќе доведе до нова фаза на трката во вооружување – Лавров

Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, рече дека Москва е “загрижена поради плановите на САД за распоредување на оружје во вселената, кое веќе се спроведува”

 

 

 

Спроведувањето на американските планови за распоредување на системи за противракетна одбрана во вселената ќе доведе до уште една фаза во трката за вооружување, рече рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, на состанокот на Советот на министрите за надворешни работи на БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) земјите.“Ние сме загрижени поради плановите на САД за распоредување на оружје во вселената, кое веќе се спроведува, што ќе доведе до уште една квалитативна фаза на трката во вооружување”, рече Лавров. “Како што знаете, Русија и Кина веќе презентираа нацрт-предлог за спречување распоредување на оружје во вселената на конференцијата за разоружување во Женева. Ние сметаме дека земјите на БРИКС ги поддржуваат годишните резолуции за ова прашање на седницата на Генералното собрание на ОН”, додаде тој .Рускиот министер за надворешни работи рече дека меѓународната безбедност е особено загрозена со зголемување на воените буџети на неколку земји и влошување на децениската архитектура на стратешката стабилност. “Загрижувачки примери се американските напори за разбивање на Договорот за ракетна одбрана и Новиот Договор за стратешко нуклеарно редуцирање. Неизвесноста продолжува и околу Договорот за нуклеарни сили на ИНФ [Предметот за нуклеарни сили на среден дострел]. Ние предложивме да го прошириме, но сеуште не сме слушнале одговор од Вашингтон  “, заклучи тој.

Related posts

Leave a Comment