Актуелно

Русија објави список на странски платеници кои се борат во Украина, 79 биле од Македонија од кои 40 загинале!

 

МОСКВА објави список на бројот на странски платеници во Украина. Како што се наведува, меѓу европските земји, Полска е неприкосновен лидер и по бројот на пристигнати и по бројот на загинати.

Изјава на портпаролот на Министерството за одбрана на Русија, генерал Игор Конашенков, за странските платеници:

– На позадината на се поголемиот број воени неуспеси на режимот во Киев и огромните дневни загуби во работна сила и опрема, приливот на странски платеници во Украина не само што се намали, туку всушност се движи во спротивна насока.

– И покрај напорите на режимот во Киев и зголемувањето на плаќањата, режимот во Киев не може да го спречи процесот на платеници да одат на „оној свет“ или да се вратат во нивните земји на живеење. Неодамнешната празна приказна за „20.000“ странци кои се „борат“ против руските вооружени сили е едноставна лага.

– Како што веќе споменавме, Министерството за одбрана на Русија го следи и евидентира престојот во Украина на секој претставник на овој меѓународен собир на „коњаници без глави“. Покрај тоа, нашите бази на податоци сега вклучуваат не само платеници директно вклучени во непријателствата како дел од украинските единици, туку и инструктори кои пристигнале да тренираат, да помогнат во операцијата и поправката на западното оружје доставено во Украина.

Денес ги објавуваме овие статистики.

 

 

– Значи, меѓу европските земји, Полска е неприкосновен лидер по бројот на пристигнати и загинати платеници. Од почетокот на специјалната воена операција, во Украина пристигнале 1.831 лице, од кои 378 се веќе уништени, додека 272 платеници се вратиле во својата земја. Следува Романија – пристигнати 504, загинати 102, вратени 98. Велика Британија е на трето место – 422 дојдоа, 101 починаа, 95 се вратија. Од американскиот континент предничи Канада – пристигнале 601, уништени 162, вратени 169. На второ место се САД – пристигнале 530, загинале 214, вратени 227.

– Пристигнаа 355 платеници од Блискиот Исток, Кавказ и Азија, пред се од Грузија, од кои 120 се уништени, а 90 ја напуштиле Украина. Потоа, тука се милитантите на терористичките групи распоредени во сириската област Транс-Еуфрат под контрола на САД – 200 луѓе. До денес, 80 се уништени, а 66 ја напуштиле Украина.

– Вкупно, од нашата листа од 17 јуни 2022 година, на која се платеници и специјалисти за оружје од 64 земји, во Украина од почетокот на специјалната воена операција пристигнале 6956 лица. Од тоа, 1956 година веќе била уништена, а 1779 година е вратена.

(FOTO) RUSIJA OBJAVILA SPISAK STRANIH PLAĆENIKA U UKRAJINI!

Интересен е податокот дека на списокот се наоќаат платеници од Македонија(не се наведува од која националност) и то 79 на број од кои 40 загинале.

Related posts

Leave a Comment