Свет

Рускиот министер за надворешни работи го обвини САД за подготовка за употреба на нуклеарно оружје во Европа

 

Со распоредувањето на нуклеарно оружје во Европа, САД се подготвуваат да го користат истото со дозвола од не-нуклеарни европски држави, изјави за Спутник Владимир Ермаков, директор на Одделот за непролиферација и контрола на оружје во руското Министерство за надворешни работи.

“За жал, некои земји зависни од Вашингтон се преправаат дека ништо не се случува или едноставно се плашат дури и да размислуваат за провокативната природа на фактот дека во 21 век постои подготовка за употреба на нуклеарно оружје со учество на не-нуклеарни држави  на територијата на Европа “, рече Ермаков.

Според дипломатот, невозможно е сериозно да се зборува за јакнење на режимот на неширење на нуклеарното оружје, кога “цивилизираните” европски држави “продолжуваат да се ставаат на работ на нуклеарна катастрофа и целосно самоуништување.“Во март, американските воздухопловни сили објавија дека распоредиле шест  бомбардери Б-52 со нуклеарно оружје во Европа за” интеграција на театарот наречен летање “со своите сојузници во НАТО. Акциите беа критикувани од страна на Кремљ.Во април, Ермаков рече дека американските воени вежби кои вклучуваат нуклеарна компонента може да резултираат со катастрофални настани, а Европа мора да ги сфати ризиците од учество во такви “луди активности”.

Related posts

Leave a Comment