Македонија

СОНК : Наставниците утре на штрајк, учениците нема да имаат настава

 

Преговорите со Министерството за образование не дадоа резултат, што значи дека СОНК останува на одлуката за предупредувачки штрајк кој ќе биде одржан утре.

Наставниците и професорите од основните и средните училишта ќе дојдат на своите работни места, но нема да ги прифаќаат учениците на настава.

Од СОНК велат дека наставниот кадар ќе престојува во просториите  предвидени за штрајк, а во училиштата нема да се одржуваат никакви активности.

Од Синдикатот велат дека кон предупредувачкиот штрајк можат да се приклучат и оние кои не се членови на синдикатот, бидејќи законот тоа им го дозволува.

Од СОНК се незадоволни од покачувањето на платата на наставниот кадар од 5% и бараат тој да биде усогласен со покачувањето на минималната плата во земјава, односно до 25%.

До Синдикатот стигнале и пријави за притисоци врз наставниците. Како што рече претседателот на СОНК Неделков, одредени директори и заменици директори усно им наредувале на наставниците да ги примат децата на настава во текот на утрешниот ден.

Извор Сител

Related posts

Leave a Comment