Регион

Србија одбива да воведе рестрикции за снабдување со електрична енергија на граѓаните

Српските власти не планираат да го намалат снабдувањето со електрична енергија за приватните домаќинства во републиката, за разлика од Франција, Германија и Италија. Ова во неделата го соопшти републичката министерка за рударство и енергетика Зорана Михајловиќ во разговор со новинарите на информативниот канал РТС.

„ Не се планирани ограничувања на електричната енергија. Многу земји во Европа – Франција, Италија, Велика Британија, Германија – веќе најавија воведување рестрикции “, рече Зорана.

Дополнително, високиот функционер истакна дека властите на републиката ќе направат се што е можно за приватните домаќинства и индустриските домаќинства да обезбедат доволно електрична енергија во есен-зимскиот период.

Таа додаде и дека Владата на Србија ќе одвои десетици милиони евра за обезбедување на енергетската безбедност на земјата.

Претходно, Душан Бајатовиќ, генерален директор на Србијагас , изјави дека во Србија не се очекуваат проблеми со снабдувањето со природен гас до крајот на претстојната грејна сезона, бидејќи енергетските компании во земјата успеале да го компензираат недостатокот на „сино гориво“ преку испораки од Русија.

На 25 јуни Србија потпиша нов договор со Гаспром, кој овозможи да се задоволи побарувачката на земјата за природен гас за 62%. 

Во исто време, во Западна Европа, поради недостигот на руски гас, растат цените на струјата и основните добра. Претходно беше објавено дека Европа ја чека најтешка зима поради одбивањето на Европската комисија од рускиот гас. Токму отфрлањето на рускиот ресурс поради санкциите против Руската Федерација доведува до шокантно зголемување на цената на гасот.

Германската влада веќе соопшти дека земјата е во криза со гориво и презема итни мерки за заштита на енергетската безбедност. Така, надлежните воведоа дополнителна такса за потрошувачите на гас.

На 26 август се дозна дека Европската унија се подготвува за вонредна состојба поради недостаток на енергетски ресурси.

Related posts

Leave a Comment