ЗанимливостиИсторија

Стотици артефакти кои припаѓаат на античките викинзи откриени во северна Русија

 

Артефактите, меѓу кои и монети од далечни земји, мониста, накит и други добро сочувани вештачки предмети, беа пронајдени во областа во северна Русија, за која се верува дека служела како викиншки трговски центар во десеттиот век од н.е.

Археолозите кои работат во близина на населбата Горохане во рускиот Псковски регион откриле преку 350 артефакти од времето кога Викинзите го населиле регионот, открива член на експедицијата “Граѓани-2019”, која копа во близина на областа преполна со артефакти.

“Јасно е дека ќе има повеќе пронајдоци, додека работата на терен продолжува. Меѓу пронајдоците се осум монети од Арапски Дирхам, како и други увезени предмети, во најголем дел од мониста, оружје, накит и други предмети “, рече член на експедицијата.

По откривањето во 2016 година, археолошкиот заштитен локалитет во близина на Горожане стана главен извор на интерес за археолозите, со остатоци од домови и стотици предмети од човечки извори, вклучувајќи ги византиските царски монети кои датираат од 920-944 година, фрагменти од приврзок со симбол на Руриските благородници на Киевска Рус, монети од древни арапски калифати, тегови на скали, стрели, потковици и десетици антички човечки предмети направени од стакло, камен, глина, и обоени метали што се наоѓаат на местото.

Археолозите веруваат дека локацијата, која датира од  десеттиот век, некогаш служела како центар за трговска рута помеѓу Грција и Варагијците (името за викинзите што им го дадоа Грците и античките Руски народи). Сите антички предмети пронајдени пред сегашното ископување беа предадени на локалниот археолошки центар, со студенти од универзитетите во Русија, Белорусија и Естонија поканети да учествуваат во експедициите со поддршка од Руското историско друштво.

Викинзите почнале да пристигаат во земјите кои се дел од балтичките држави, Русија, Белорусија и Украина, помеѓу 6 и 9 век, патувајќи на нивните карактеристични бродови долж Балтичкото, Црното и Каспиското Море и освојувајќи многу локални населби, во обид да ги отворат трговските патишта со Грците и Блискиот Исток. Се верува дека повеќето Варанги се асимилирани од локалните словенски племиња некаде по 11 век. Според “Примарна хронична” историја на Киевска Рус, објавена во Киев во 1113 година, варјашкиот поглавар по име Рурик станал владетел (књаз) на градот Велики Новгород во 860 година, со неговите наследници на крајот да се прошири јужно од Киев и да ја основа првата Источнословенска држава, позната како Киевска Рус.

Related posts

Leave a Comment