Свет

Тино Крупала од суверенистичката партија АФД, повика на повлекување на Германија од ЕУ и нови односи со Русија

Тино Крупала,  копретседавач на партијата Алтернатива за Германија , ја повика Германија да ја напушти ЕУ и да создаде „нов европски простор“ заснован на заеднички економски и политички интереси, во кој ќе има простор за Русија како составен дел. Ваквите радикални потези, кои германската јавност веќе ги нарече Дексит , не ги споделува вториот копретседател на АфД Јорг Мојтен, поради што несогласувањата меѓу партиските лидери може да имаат сериозни последици за единството на оваа десничарски ориентирана политичка сила.

Овие изјави на Тино Крупала се дел од неговото интервју за Die Welt . Критикувајќи ги постојните опасни геополитички тензии, тој рече дека „новиот заеднички простор би требало да ја вклучува Русија“, која и припаѓа на Европа.

Тој рече дека процесот на излегување на Германија од ЕУ треба да доведе до напуштање на „постојните структури на моќ“.

Порталот Eadaily објавува што мислел под поимот „промена на структурите на моќта“, потсетувајќи на учеството на Крупала во работата на 9-та Меѓународна конференција за безбедност во Москва минатиот месец, кога го спореди враќањето на демократијата во Германија по 1945 година со нацистичката пропаганда против Советски сојуз.

 

„За време на војната, која во Русија се нарекува Големата татковинска војна, германската страна започна пропагандна кампања која опфаќаше дистрибуција на летоци наменети за војниците да дезертираат и да го деморализираат населението. По Втората светска војна, слична психолошка војна на сојузниците, особено на американците, ги погоди Германците. „Политиката на„ превоспитување “има трајно влијание врз нашиот национален идентитет и култура“, рече тогаш Крупала.

Предлогот за излегување на Германија од ЕУ не наидува на одобрување од вториот копретседавач на Алтернатива за Германија , Јорг Мојтен, кој ја нарече иницијативата на неговиот колега „лошо осмислена, барем од надворешно политичка -гледна точка“. „Неговата суштина е крајно тешко да се пренесе во предизборната кампања“, рече Мојтен.

И европарламентарците од редовите на АфД, Николаус Фест и Максимилијан Кра, ја критикуваа иницијативата на Крупала за Дексит, но не и за Русија.

Еден вид компромис, способен да ги усогласи ставовите на двајцата копретседавачи на партијата, би можела да биде идејата на заменичката на Бундестагот, Алис Вајдел, која заедно со Крупала ќе ги сочинуваат  двајцата водечки кандидати на претстојните парламентарни избори што ќе се одржат наесен. Според нејзиното мислење, „ излезот на Германија од ЕУ не смее да се исклучи доколку барањата на партијата за реформа на Унијата не бидат поддржани од другите земји учеснички “. Во интервју за „ Ди Велт“ , Вајдел истакна дека АфД отсекогаш нагласувала дека Европската унија не треба да стане супердржава, туку треба да се обнови како унија на суверени, национални држави.

Related posts

Leave a Comment