Свет

ЏОРЏИЈА ГО ВРАЌА ТРАМП НАЗАД ВО ФОТЕЛЈАТА?

GEОР ВРАТИ ТРУМПА ВО ​​АРМЕСИЈА?!  Можно ново пребројување на гласовите во државата Пич, каде Joо Бајден триумфираше со околу 12.000 гласови

Соопштението на актуелниот американски претседател Доналд Трамп во саботата дека ќе победи на изборите во Џорџија, доколку биде нарачана нова верификација на потписите во „држава на праските“, дополнително ги разгори политичките страсти во САД.

На твитот на Трамп: „Ќе ја освојам Џорџија лесно и брзо, ако гувернерот Брајан Кемп или државниот секретар дозволат проверка на потписите, или„ зошто овие двајца републиканци велат не “.” Гувернерот Кемп исто така одговори со твит дека разговарал со претседателот во саботата наутро, тој побара ревизија на потписите на гласачките ливчиња.

Тој јавно повика на ревизија на 20 ноември, а потоа и на 26 ноември, како и во петокот на 3 декември „за да се врати довербата во нашиот изборен процес и да се осигури дека гласовите во Џорџија се бројат законски“, напиша тој на Твитер. ”

Приврзаниците на Доналд Трамп сега со нетрпение чекаат да се оствари следниот дел од претседателскиот твит во саботата: „Ако победиме во Џорџија, сè друго ќе си дојде на свое место!“

Претседателот Трамп беше во оваа држава за време на викендот за да ја поддржи републиканката Кели Лифлер на претстојното гласање за Сенатот.

Кабинетот на државниот секретар на Џорџија Бред Рафенспергер се уште не објави дали ќе побара ново пребројување по ТВ-снимките од измамата на гласањето. Пред емитувањето на ова видео, Џорџија ја потврди изборната победа на Џо Бајден, кој имаше околу 12.000 гласови или 0,25 проценти повеќе од претседателот.

Кемп повторно побара ново пребројување во петокот, откако правниот тим на Трамп презентираше снимки од надзорните камери на кои некои контролори ја напуштаа областа за броење во текот на ноќта, откако им беше кажано дека работата е прекината, а некои од нив останаа и извадија кутии со гласови под масите и продолжија да работат.

Канцеларијата на државниот секретар на Џорџија во петокот објави дека го испитуваат претходното заминување на набљудувачите од гласачките места.

Она што е најинтересно во САД е дека надзорниот орган за изборниот интегритет изјави дека сегашните рокови за одлуки на изборниот колеџ не само што имаат „нула уставна основа“, туку ги спречуваат државите да ги исполнуваат своите законски и етички обврски за да обезбедат слободни и фер избори.

Проектот Амистад, на непартиското здружение, Томас Море, ја објави студијата во петокот, повикувајќи се на случајот дека единствениот уставен датум во изборниот процес е 20 јануари, кога следниот претседател на САД ќе даде заклетва. Сите други датуми, вклучително и крајниот рок за гласање во Изборниот колегиум на 14 декември, па дури и пребројувањето на гласовите во Конгресот на 6 јануари, се датуми утврдени со федералниот закон, за кои весникот тврди дека се „произволни“ и се засноваат на застарени проблеми.

„Експертите сметаат дека примарна основа за овие датуми беше да се обезбеди доволно време за да се влијае на претседателската транзиција на власта“, се вели во соопштението на проектот Амистад.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!