ХРОНИКА

1.200 џихадисти се враќаат на Балканот : Исламската држава највеќе борци регрутирала од Косово, Албанија и Македонија

1.200 џихадисти се вратија на Балканот: Исламска држава ги регрутира повеќето воини на Косово, Албанија и во Македонија

Повеќе од 1.200 борци биле регрутирани од терористичката Исламска држава во Западен Балкан, а повеќето од нив сега се враќаат во своите земји по пропаѓањето на калифатот.

Ова го посочуваат документите на разузнавачките служби, објави Banjaluka.net.

„Според доверливите документи, Косово има предност на Балканот во придонесот за исламски тероризам со 403 официјално признати борци, рангирајќи ги на првото место во Европа според бројот на терористи кои заминуваат во воените зони.Следат БИХ со 350,Албанија со 180 до 200 и Македонија со 156 борци “.

Се наведува дека разузнавачите  потенцираат : „Што значи враќањето на овие терористи на Балканот, што ќе значи и што ќе биде реалниот проблем ќе се знае многу брзо откако повратниците ќе ги издржат своите симболични казни за учество во борбите на страната на т.н. Исламска држава и Ал Каеда во Сирија и Ирак “.

Тие потенцираат дека проблемот за домашното судство е што не постои конкретен доказ дека тие извршиле кривични дела и учествувале во пукање, убиство или обезглавување на затвореници, а безбедносните служби предупредуваат дека „тие ќе бидат формално слободни граѓани во релативно краток временски период, кои сигурно нема да се откажат од своите радикали. религиозни и терористички идеологии “.

Индоктринацијата се вели дека ја вршат разни исламски невладини инитари организации кои имаат за цел да го промовираат исламот на Балканот, кои ќе продолжат да работат со повратниците од Сиријаи Ирак .

 

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment