ЕкономијаСвет

Bloomberg: И покрај санкциите, Русија може да заработи дури 320 милијарди долари во 2022 година

How Russia views the situation in Ukraine and the price exacted by Western  sanctions | PBS NewsHour

Додека Европската унија, која сaмата се втурна во се поголеми проблеми поради санкциите, се подготвува да усвои нов – петти пакет антируски санкции (најверојатно ќе влијае на лизинг на авиони , увоз и извоз на авионско гориво, производи од челик и луксузни стоки), американски Блумберг предвидува дека Русија годинава од извозот на енергија ќе заработи повеќе од 320 милијарди долари, што е за една третина повеќе од лани. И сето тоа, покрај американските и европските санкции. Еве за што се работи:

Блумберг предвидува дека Русија, и покрај ситуацијата околу Украина и западните санкции, би можела да заработи повеќе од 320 милијарди долари од извозот на нафта и гас во 2022 година, што е за околу 35% повеќе од една година порано.

Goldman Sachs Group Inc. и Институтот за меѓународни финансии (IIF) очекуваат рекорден суфицит на тековната сметка од 20 милијарди долари во Русија во 2022 година.

Руската економија имаше потешкотии во текот на првиот месец од специјалната операција во Украина, но сепак може да се појави со извонредна трговија и платен биланс доколку сите главни трговски партнери на Русија не ги затворат чешмите за нејзиниот извоз на енергија.

Според прогнозата на најголемата меѓународна финансиска институција за истражување, Вашингтонскиот институт за меѓународни финансии (IIF), Русија би можела да очекува рекорден суфицит на тековната сметка во 2022 година, кој, според IIF, би можел да достигне 240 милијарди долари.

„Најголемиот суфицит на тековната сметка на Русија сè уште изгледа многу силен“, се вели во извештајот на тимот економисти на IIF предводени од Робин Брукс.

Сепак, овие пресметки може да се променат во случај на целосно ембарго за продажба на руска енергија. И без тоа, руското производство и извоз на нафта веќе паѓаат, а Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) предвидува дека Русија би можела да загуби речиси четвртина од производството на нафта во април.

Многу традиционални купувачи, исто така, бараат други опции и избираат да не потпишуваат нови договори за снабдување од Русија поради широко распространетата осуда на руската специјална операција во Украина. Другите големи увозници, како што е Индија, добиваат големи попусти, пишува Bloomberg .

Специјалната операција во Украина ги шокираше Германија и нејзините сојузници во Европската унија, принудувајќи ги радикално да ја променат енергетската политика. ЕУ брза да ја намали зависноста од Русија. Но, во овој контекст, значајно е што Германија – најголемата европска економија – во моментов се противи на санкции или политички притисок што може да доведе до целосно енергетско ембарго. Само неколку земји, вклучувајќи ги САД и Обединетото Кралство, воведоа директни забрани за увоз на енергија од Русија

Нафтата и гасот сочинуваат околу половина од извозот на Русија и сочинуваат околу 40% од буџетските приходи минатата година.

Скот Џонсон од Bloomberg Economics вели: „ Приходите од јаглеводороди се вистински спас за руската економија, помагајќи да се ублажат ефектите од острите санкции и да се спречи криза во платниот биланс. Но, дури и без енергетско ембарго, инфлацијата во земјата вртоглаво расте како и длабоката рецесија“.

Сепак, комбинацијата на депрецијацијата на рубљата и повисоките цени на нафтата деноминирани во долари ќе донесе дополнителни 8,5 трилиони рубљи (103 милијарди долари) во рускиот буџет оваа година, според ТС Ломбард , најголемата консултантска агенција.

Додека конфликтот во Украина го наруши снабдувањето со енергија, значителниот пад на увозот и домашната побарувачка во голема мера би ја подобриле тековната сметка, која би можела да достигне нов рекорд на сите времиња од минатогодишниот рекорд од 120 милијарди долари.

Голдман Сакс Груп АД ја ревидираше својата прогноза за суфицитот на тековната сметка на Русија нагоре и го процени нејзиното позитивно салдо на 205 милијарди долари.

Related posts

Leave a Comment