Разно

WordPress објави дека автоматски ќе ја блокира новата технологија за следење на Google

Google Chrome is rolling out its grid layout and tab groups in a new update  which is widely available now for Android users / Digital Information World

WordPress објави дека може автоматски да ја блокира новата технологија за следење на Google на FLoC на сите веб-страници на WordPress.

Веќе некое време, веб-прелистувачите сè повеќе блокираат колачиња за следење кои огласувачите ги користат за рекламирање врз основа на корисничките интереси.

Како одговор, Гугл воведе нова технологија за следење наречена Federated Learning of Cohorts или FLoC, која користи веб прелистувач за анонимно категоризирање на корисниците по интереси или однесување врз основа на начинот на кој тие пребаруваат на Интернет.

Откако Google започна со тестирање на FLoC во Google Chrome овој месец, поборниците за приватност изразија загриженост дека спроведувањето на FLoC од страна на Google заменува само еден ризик за приватност со друг.

FLoC е отворено критикуван од Фондацијата Electronic Frontier Foundation (EFF), а производителите на веб-прелистувачи Вивалди и Брејв, како и прелистувачот DuckDuckGo, го отстраниле FLoC од својот софтвер или направиле алатки за да го блокираат.

Најновата изјава дојде од WordPress, која рече дека тие ја гледаат технологијата Google на FLoC како безбедносен ризик и размислуваат да ја блокираат таа технологија во идните верзии на софтверот.

„WordPress има околу 41% од мрежата и оваа заедница може да помогне во борбата против расизмот, сексизмот, ЛГБТ дискриминацијата и дискриминацијата на лицата со ментални болести со неколку линии код“, вели WordPress.

WordPress рече дека иако некои администратори веројатно ќе сакаат да ја овозможат оваа технологија, тие веројатно знаат како да го заменат наведениот код. WordPress исто така рече дека може да додаде поставка што им овозможува на администраторите да контролираат дали е дозволен FLoC.

Сепак, WordPress се грижи дека оние кои не се запознати со оваа нова технологија за следење, автоматски ќе и се придружат без целосно разбирање што повлекува. Затоа, во најдобар интерес на корисниците е WordPress автоматски да ја оневозможи технологијата.

„Кога интересите на засегнатите страни се избалансирани, потребите на администраторите на веб-страниците кои не се ни свесни дека тоа е нешто што треба да се намали, интересите на корисниците и посетителите на тие страници се едноставно поубедливи“, објаснува WordPress .

WordPress наведува дека ова блокирање е планирано за WordPress 5.8, што се очекува во јули 2021 година.

Бидејќи FLoC се очекува да биде воведен порано, WordPress размислува да го примени овој код и за претходните верзии.

Related posts

Leave a Comment