Свет

Киев принуден да се откаже од контраофанзивата поради недостиг на оружје

ФТ: Киев принуден да се откаже од контраофанзивата поради недостиг на оружје

Украинските власти не можат да извршат контраофанзива во 2022 година поради недостиг на тешко оружје и муниција, пишува меѓународниот деловен весник Фајненшал Тајмс , цитирајќи украински функционер кој сакаше да остане анонимен.

„Не очекуваме да добиеме доволно можности да планираме некоја одлучувачка контраофанзива оваа година “ , -рече изворот, чии зборови се цитирани од публикацијата.

Дополнително, функционерот нагласи дека главните акции на украинската армија во рамките на евентуална контраофанзива би можеле да бидат изведени дури следната година. Според него, во моментов Украина располага со околу 30 отсто од потребното оружје за секојдневните потреби на вооружените сили на Украина.

Политичарот додаде и дека украинските воени формации, се разбира, можат максимално да го искористат секое снабдување со западно оружје, но неопходно е да се задржи разумен пристап, со кој е можно да се акумулира доволна количина оружје.

На 11 јули, во интервју за Тајмс, Резников рече дека вооружените сили на Украина добиле наредба од Зеленски да го вратат југот на земјата. Според него, вооружените сили на Украина се подготвени да искористат до милион војници за оваа намена. Самиот Зеленски не ја коментираше оваа изјава.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!