Свет

Скандал на германската армија: Нацистичка униформа на нивниот Инстаграм профил

Берлин – Сликата на униформата на Вермахт со нацистичките обележја се појави на официјалниот профил на Инстаграм на германската војска.

Оние што поставија слика со два кукасти крста, одликување ранети војници и Империјален орел, ја надополнија со блескава ретро етикета и невкусен потпис: „И # модата е еден аспект. Војнишките стилски елементи до денес се задржаа во #високата мода“.

Набргу откако германскиот „Билд“ побарал информации од Министерството за одбрана, Бундесверот ја отстранил фотографијата, но без никакво објаснување.

Портпаролот на Бундесверот подоцна изјави дека текстот со фотографијата е „нејасен“ и дека приказната е „непромислена односно бесчувствителна“.

Како што е наведено, нацистичкиот Вермахт симбол, а особено кукастите крстови,  „не служат за ништо“.

Сметката на Инстаграм е дел од медиумската офанзива на Бундесверот. Сè повеќе и повеќе високи офицери, во меѓувреме, имаат сметки на Твитер, а покрај тоа, Бундесверот веќе подолго време произведува серии на YouTube за да регрутира млади.

„Бундесверот мора итно да разјасни како вакво нешто можело да се најде на нивниот профил на Инстаграм“, рече пратеникот од Зелените Тобијас Линднер.

 

Loading...

Related posts

Leave a Comment